Tips voor een goede balans tussen werk en privë

10 tips voor een goede balans tussen werk en privé

Heb jij moeite met een goede balans tussen werk en privé? Lees dan vooral verder, want met de 10 tips in dit artikel kun je je werk en privébalans verbeteren.

Waarom is het zo moeilijk om een goede balans tussen werk en privé te creëren?

In een 24-uurs economie is het steeds lastiger om een goede balans tussen werk en privé te handhaven. We zijn namelijk continu bereikbaar. Dus eigenlijk zou je ook continu kunnen werken. Het is zowel voor mensen die een kantoorbaan hebben (en wellicht nu thuiswerken) als voor ZZP’ers en mensen met een eigen bedrijf soms erg lastig om werk en privé gescheiden te houden.

Gevolgen van een slecht werk en privébalans

Uit onderzoek blijkt dat een slechte werk- en privébalans niet goed is voor je gezondheid.

Steeds meer werk, altijd aan, slecht slapen, slecht eten, meer stress, minder zin in werk, kans om overspannen te raken of een burn out te krijgen. Op maandag al uitkijken naar het weekend. Altijd op je telefoon zitten.

10 tips om je werk en privébalans te verbeteren

Wil je nu wel eens weten hoe je het beste werk en privé gescheiden kunt houden? 10 tips:

Hou vaste werktijden aan

Bedenk voor jezelf wat je werktijden zijn en hou je hier aan. Zo voorkom je dat je werk langer doorloopt of dat je denkt “nog even dit”. Denk in plaats daarvan, dat komt morgen wel.

Wees niet altijd bereikbaar

Door internet en de mobiele telefoon zijn we 24 uur per dag bereikbaar. Maar moet dat echt? Moet je 24 uur per dag werken? Zet je telefoon uit of op “niet storen” tussen bepaalde tijdstippen (dit kun je doen in je instellingen). En zorg er sowieso voor dat je geen notificaties krijgt van je werkmail na werktijd.

Maak een speciale werkplek

Als je een werkplek hebt die je alleen gebruikt om te werken, is het makkelijker om werk en privé te scheiden. Dus zorg voor een apart kantoor thuis (als je een extra kamer hebt) of een aparte hoek waar je niets anders doet dan werken.

Kun je echt niet anders dan aan je keukentafel werken? Ruim je spullen dan op aan het eind van je werkdag. Zo voorkom je dat je in je vrije tijd toch nog even snel je mail gaat checken.

Maak duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken. Niet alleen met jezelf, maar ook met je baas, je collega’s of je klanten. Zorg dat ze weten wanneer je bereikbaar bent (niet 24 uur per dag!) en wat ze van je mogen verwachten. Dat scheelt behoorlijk wat stress en daardoor loopt werk en privé ook minder door elkaar.

Bedenk wat jij belangrijk vindt

Je bent menselijk, je maakt af en toe fouten en je kunt niet alles doen. Bedenk daarom wat jij belangrijk vindt, want maar een leven. Wil je alleen maar werken in je leven? Of wil je ook leuke dingen doen en tijd doorbrengen met familie en vrienden? Als je weet wat je belangrijk vindt, dan is het makkelijker om keuzes te maken.

Maak keuzes

Veel projecten tegelijkertijd is meer ballen in de lucht houden. Hoe meer werk je hebt, hoe lastiger het wordt op werk en privé gescheiden te houden. Niet alleen werk je sneller over, maar als je te veel werk hebt liggen, dan neem je het ook mee naar bed. Soms kun je dingen prima uitbesteden. Durf keuzes te maken en vertel je baas (collega of klant) ook waarom je deze keuzes maakt. Grote kans dat ze daar best begrip voor hebben.

Overwerken is niet de oplossing

Werk je veel over en heb je daardoor weinig tijd voor je privéleven? Kijk dan eens kritisch naar je takenlijst en hoe je je tijd indeelt. Moet je dit echt allemaal doen? Vergaat de wereld als je een of twee dingen van je takenlijst haalt? Nee, natuurlijk niet! Er kan echt wel wat van je lijstje af, ook al lijkt het allemaal prioriteit. Als je er zelf niet uitkomt kun je het altijd eens met iemand bespreken.

Plan ook tijd voor jezelf

Plan niet alleen werkafspraken in, maar ook gewoon eens tijd voor jezelf. Je hebt het nodig en je hebt het verdiend. Ga een uur wandelen, maak een puzzel, bak een taart. Plan bij voorkeur iets waar je geen beeldscherm bij nodig hebt. Het is heerlijk om even offline te zijn!

Doe niet alles tegelijk

Je kunt maar een ding tegelijk, doe dat dan ook! Je brein kan het simpelweg niet aan om meerdere dingen tegelijkertijd te doen en daardoor duurt alles veel langer dan je denkt. Met als gevolg dat je je werk aan het eind van de dag niet af hebt en door moet (of wilt) werken in je vrije tijd.

Meer lezen over productiviteit? Check dan de blog Je productiviteit verhogen: zo doe je dat!

Blijf oefenen

Deze tips hoef je echt niet allemaal in een keer in te voeren om een goede balans tussen werk en privé te krijgen. Doe het in stapjes, probeer eerst een en blijf daarmee oefenen tot je het onder de knie hebt. Zo kun je langzaam ook bezig met de andere tips. Het is en blijft een work in progress.

Leestips

Om een betere balans te vinden tussen werk en privé is het handig om een en ander te weten over productiviteit. Hierdoor kun je makkelijker keuzes maken. Deze boeken kunnen je daarbij helpen:

Het weekend van zeven dagen (een goede balans tussen werk en privé-leven)

Grip (Het geheim van slim werken)

Op deze website kun je meer praktische tips vinden om efficiënter te werken. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *