digital nomad worden in 10 stappen

Digital nomad worden in 10 stappen

Wil jij digital nomad worden en weet je niet waar je moet beginnen? Check dan snel dit handige stappenplan en zet de eerste stap naar een vrij leven!

Hieronder vind je een uitgebreid stappenplan om een digital nomad te worden. We beginnen bij het begin en behandelen de belangrijkste aspecten van het leven als digital nomad.

Wat is een digital nomad?

Een digital nomad is iemand die locatieonafhankelijk werkt. In plaats van op één vaste plek te werken, reizen digital nomads de wereld over en werken ze vanaf verschillende locaties, vaak met behulp van een laptop en internetverbinding. Digital nomads hebben de vrijheid om te werken waar ze willen, wanneer ze willen, en om hun leven en werk in te richten op een manier die bij hen past.

Meer informatie nodig? Lees dan het artikel Wat is een digital nomad?

Stappenplan digital nomad worden

Denk jij dat een leven als digital nomad goed bij je past en wil je weten wat de volgende stappen zijn? Hier komen ze!

Stap 1: Bepaal wat voor digital nomad je wilt zijn

Er zijn veel verschillende soorten digital nomads, dus voordat je begint met het plannen van je leven als digitale nomade, is het belangrijk om te bepalen wat voor type digital nomad je wilt zijn. Wil je bijvoorbeeld fulltime reizen en werken, of wil je een aantal maanden per jaar op reis en de rest van de tijd vanuit huis werken? Wil je je volledig focussen op het werk of ook tijd hebben om te genieten van de omgeving waarin je werkt?

Stap 2: Kies je werk en verdienmodel

De sleutel tot het leven als digital nomad is om werk te vinden dat je locatie-onafhankelijk kunt uitvoeren. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten werk en verdienmodellen die geschikt zijn voor digital nomads. Denk aan freelance schrijven, webdesign, online coaching, vertalen, of het runnen van een online winkel. Het is belangrijk om werk te vinden dat bij je past en waar je goed in bent.

Tip! Heb je geen idee wat je wilt gaan doen? Check het artikel Digital nomad banen voor inspiratie!

Stap 3: Bouw je digitale vaardigheden op

Als digital nomad is het belangrijk om over bepaalde digitale vaardigheden te beschikken, zoals het beheren van een website, het creëren van digitale inhoud, of het werken met social media. Als je nog niet over deze vaardigheden beschikt, dan is het aan te raden om hierin te investeren en deze vaardigheden op te bouwen voordat je als digital nomad aan de slag gaat.

Stap 4: Creëer een financieel plan

Als digital nomad kan het moeilijk zijn om financiële stabiliteit te behouden, vooral als je net begint. Het is daarom belangrijk om een financieel plan te maken dat rekening houdt met je uitgaven en inkomsten. Dit kan inhouden dat je spaart voordat je vertrekt, of dat je een buffer opbouwt zodat je inkomsten niet opdrogen als je een tijdje geen opdrachten hebt.

Stap 5: Zorg voor een goede internetverbinding

Om te kunnen werken als digital nomad is een goede internetverbinding essentieel. Het is daarom belangrijk om van tevoren te onderzoeken welke locaties goede internetverbindingen hebben, en om eventueel je eigen mobiele hotspot te creëren als je geen betrouwbare internetverbinding kunt vinden.

Stap 6: Kies je eerste bestemming

Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, is het tijd om je eerste bestemming te kiezen. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van je eerste bestemming als digital nomad. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van levensonderhoud, het klimaat, de cultuur, en de beschikbaarheid van internet.

Het kan aan te raden zijn om te beginnen met een bestemming die al populair is onder digital nomads, omdat er dan al een gemeenschap is waar je je bij kunt aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan Chiang Mai in Thailand, Bali in Indonesië, of Lissabon in Portugal.

Work hard travel harder - via unsplash

Foto manny PANTOJA via Unsplash

Stap 7: Maak een plan voor je reis

Als je eenmaal je bestemming hebt gekozen, is het tijd om een plan te maken voor je reis. Denk bijvoorbeeld aan hoe je naar je bestemming gaat reizen, hoe lang je op elke locatie wilt blijven, en wat je wilt doen en zien tijdens je reis. Het kan ook handig zijn om van tevoren een lijst te maken van de dingen die je nodig hebt om te kunnen werken, zoals een goede laptop, een reisverzekering, en eventueel een extra monitor.

Stap 8: Zoek naar accommodatie

Als digital nomad zul je waarschijnlijk op verschillende locaties verblijven tijdens je reis. Het is daarom belangrijk om van tevoren te onderzoeken waar je kunt verblijven. Denk bijvoorbeeld aan Airbnbs, hostels, of gedeelde appartementen. Het is ook handig om te onderzoeken of er co-working spaces zijn in de buurt waar je kunt werken.

Stap 9: Sluit je aan bij de digitale nomaden gemeenschap

Als digital nomad kan het soms eenzaam zijn om altijd onderweg te zijn. Daarom is het belangrijk om je aan te sluiten bij de digitale nomaden gemeenschap. Dit kan bijvoorbeeld door lid te worden van Facebook-groepen, meetups bij te wonen, of lid te worden van co-working spaces. Op deze manier kun je andere digitale nomaden ontmoeten en ervaringen delen.

Lees ook: Vrienden maken & daten als digital nomad

Stap 10: Houd een balans tussen werk en privé

Als digital nomad is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Het kan soms verleidelijk zijn om te werken vanaf het moment dat je wakker wordt totdat je gaat slapen, maar dit kan leiden tot burn-out. Probeer daarom een routine te creëren waarin je werktijd en vrije tijd van elkaar gescheiden houdt.

Lees ook: 10 tips voor een goede balans tussen werk en privé

Tips voor succes als digital nomad

Als je deze stappen hebt doorlopen ben je een digital nomad! Hou er rekening mee dat het niet altijd makkelijk is. Hieronder staan enkele tips om succesvol te zijn als digital nomad:

  1. Houd je uitgaven in de gaten: Het is belangrijk om je uitgaven in de gaten te houden als digital nomad, omdat je geen vast inkomen hebt. Het is belangrijk om verstandig te budgetteren en alleen geld uit te geven aan dingen die echt nodig zijn.
  2. Wees flexibel: Als digital nomad zul je vaak in nieuwe omgevingen zijn en te maken hebben met veranderende omstandigheden. Het is belangrijk om flexibel te zijn en je aan te passen aan deze omstandigheden.
  3. Blijf verbonden: Het kan een uitdaging zijn om geïsoleerd te raken als digital nomad, vooral als je alleen reist. Zorg ervoor dat je verbonden blijft met familie, vrienden en collega’s door middel van sociale media, e-mail of videoconferenties.
  4. Zorg voor een goede werk-privébalans: Het kan verleidelijk zijn om te veel te werken als digital nomad, vooral als je op een mooie locatie bent. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en vrije tijd om te voorkomen dat je uitgeput raakt.
  5. Blijf gemotiveerd: Het kan een uitdaging zijn om gemotiveerd te blijven als digital nomad, vooral als je alleen werkt. Zorg ervoor dat je jezelf blijft uitdagen, nieuwe doelen stelt en beloningen instelt voor jezelf om jezelf gemotiveerd te houden.

Conclusie

Het leven als digital nomad kan spannend, uitdagend en bevredigend zijn. Het vergt echter ook veel planning, organisatie en toewijding om succesvol te zijn als digital nomad. Door de stappen en tips in dit artikel te volgen, kun je een solide basis leggen om als digital nomad te kunnen werken en leven.

Lees meer over een leven als digital nomad

Wil jij digital nomad worden en vind je het nog wat spannend? Dit zijn een paar handige boeken waarin je meer leert over deze bijzondere levensstijl.

The Digital Nomad Handbook (Lonely Planet)

Work hard, travel harder (Suzanne van Duijn)

Daarnaast kun je op deze website ook veel tips vinden voor (startende) digital nomads. Lees bijvoorbeeld ook een van deze artikelen:

Dit artikel bevat affiliatelinks. Als je iets via deze links koopt, ontvang ik een kleine commissie. Hiermee kan ik deze website verbeteren en het kost jou helemaal niets extra. Dankjewel!

Vergelijkbare berichten