Geld verdienen met bloggen
|

Geld verdienen met bloggen: zo doe je dat!

Hoe kun je geld verdienen met bloggen? In dit artikel deel ik 15 verschillende manieren om geld te verdienen met je blog.

15 manieren om geld te verdienen als blogger

Wat zijn de beste manieren om geld te verdienen met je blog?

1. Affiliates

De meeste bloggers doen aan affiliate marketing. Ze verwerken een link van een product dat ze aanprijzen in een van hun blogartikelen en krijgen vervolgens een kleine commissie als een van hun lezers via deze link een bestelling doet. Een goed voorbeeld is Bol.com, als je op deze link klikt en iets bestelt, dan verdien ik een (klein) beetje geld.

Om geld te verdienen met deze affiliate links, moet je wel aangesloten zijn bij een programma. Grote bedrijven als Bol.com en Booking.com hebben hun eigen programma, maar er zijn ook veel bedrijven aangesloten bij een affiliate netwerk. Grote en bekende affiliatenetwerken zijn Awin, TradeTracker en Daisycon.

Let op: bij de meeste bedrijven krijg je pas uitbetaald als je een bepaalde drempel hebt gehaald. Bij Bol.com is dat bijvoorbeeld €50, en bij Booking.com is dat €100. Het kan dus best even duren voor je uitbetaald krijgt.

2. Gesponsorde artikelen

Op gegeven moment wordt je opgemerkt als blogger, ook door bedrijven. De kans bestaat dat je benaderd wordt voor een gesponsord artikel. Hiervoor zijn vaak twee opties: of het bedrijf levert een kant en klaar artikel aan of ze vragen jou om een artikel over het bedrijf te schrijven. Voor zo’n artikel mag je best wat geld vragen.

Bedenk maar eens hoeveel uur je bezig bent met dit artikel (niet alleen het schrijven, maar ook het maken van foto’s en de tijd die je kwijt bent aan de promotie op social media) en hoeveel je per uur zou willen verdienen. Doe het niet voor te weinig, je blog is echt wel wat waard! Zet liever iets te hoog in zodat je nog kunt onderhandelen over de prijs.

3. Advertenties

Een van de makkelijkste manieren om geld te verdienen als blogger is door middel van het plaatsen van advertenties. Dit gaat meestal via een platform en een van de meest bekende is Google Adsense.  Je kunt automatisch advertenties laten plaatsen of zelf kiezen waar je advertenties plaatst. Wat je met de advertenties verdiend is afhankelijk van de hoeveelheid bezoekers op je website en of ze op de advertenties klikken.

Er zijn advertentieplatforms waar je meer kunt verdienen met advertenties, maar vaak heb je daarbij een bezoekersdrempel om toegelaten te worden. Bijvoorbeeld, om toegelaten te worden tot het populaire Mediavine moet je minstens 50.000 sessies per maand hebben en dat is veel, heel veel!

Let op: hoewel dit een laagdrempelige manier is om geld te verdienen als blogger, zijn de inkomsten ook (erg) laag. Je moet (tien)duizenden unieke bezoekers per maand hebben wil je iets verdienen met advertenties. Dus bedenk goed: wil je wel een website vol advertenties?

4. Schrijf een ebook

Als blogger hou je van schrijven, dus waarom schrijf je dan geen ebook over je blogonderwerp? In een ebook kun je dieper ingaan op het onderwerp en kun je je lezers nog meer waardevolle tips geven dan in je blogartikelen. Zo kun je als reisblogger bijvoorbeeld een ebook schrijven over reisfotografie. Dus kijk eens naar de meest populaire artikelen op je blog. Zit daar iets tussen waar je veel meer over kunt vertellen?

5. Geef een (online) cursus

Sommige bloggers verdienen geld door het geven van cursussen. Je kunt een cursus geven over het onderwerp waar je over blogt of over het bloggen zelf. Als foodblogger kun je bijvoorbeeld een cursus geven in het maken van de perfecte cupcake, hartstikke leuk! Je kunt dit zowel live doen als online.

6. Vraag om donaties

Een manier om geld te verdienen met je blog die ik niet zoveel bij Nederlandse bloggers zie, maar meer bij buitenlandse bloggers: vraag om een donatie. Dat kan bijvoorbeeld via een speciale link op PayPal, maar ook via een website als Buy Me a Coffee of Patreon.

7. Gesponsorde link

Soms wordt je benaderd door bedrijven die een link willen plaatsen in een bestaand artikel. Ook hier kun je geld voor vragen. Zelf plaats ik dit soort links voor bepaalde tijd en stuur ik vaak een voorstel voor plaatsing voor 1, 2 of 3 jaar met verschillende bedragen. Zo kunnen bedrijven zelf kiezen waar hun voorkeur naar uitgaat.

8. Schrijven voor andere blogs

Als mensen je schrijfkunsten kunnen waarderen, dan kan het ook zo maar zijn dat je gevraagd wordt om te schrijven voor andere blogs. En dat doe je meestal niet voor niks!

9. Organiseer een evenement

Wil je als blogger je fans ontmoeten? Organiseer een evenement! Vooral als je dit in combinatie met een lezing of korte cursus doet, kun je best geld vragen voor een entreekaartje.

10. Gesponsorde posts op je social media

Als het goed is promoot je je blogs veelvuldig op social media om extra lezers te bereiken. Socialmediakanalen met veel volgers zijn ook erg interessant voor bedrijven. Je hoeft dus niet alleen gesponsorde blogs te schrijven, maar je kunt ook met een bedrijf afspreken dat je een bepaald bedrag krijgt voor een post op bijvoorbeeld Instagram.

11. Betaalde banners

Wil je geen automatische advertenties op je website maar wil je wel af en toe een banner plaatsen? Je kunt ook tegen betaling banners van bedrijven laten zien op je website. Hoe prominenter de plek, hoe hoger je prijskaartje.

12. Schrijf recensies over producten, diensten of bestemmingen

Sommige bedrijven willen maar al te graag een product naar je toesturen dat je kunt reviewen voor je website. Dit kun je doen als barterdeal (jij krijgt een gratis product in ruil voor een review op je website), maar ik zou dit niet voor elk artikel doen. Kijk voor je akkoord gaat met een samenwerking even naar de waarde van het artikel. Is het een telefoonhoesje voor slechts €10? Vraag dan nog een extra financiële vergoeding, want je bent tenslotte wel even bezig met fotograferen, schrijven en promoten van je artikel.

Naast recensies over producten kun je bijvoorbeeld ook recensies schrijven over diensten of bestemmingen. Reisbloggers worden bijvoorbeeld wel eens uitgenodigd voor een persreis. Je krijgt dan alles vergoed (eten, drinken, overnachten, activiteiten etc.), maar je bent wel veel tijd kwijt met het maken van de content. Het is dan ook niet heel gek om dan bijvoorbeeld nog een vergoeding per dag te vragen.

13. Betaald lidmaatschap

Schrijf je echt geweldige en waardevolle artikelen waarvan je zeker weet dat mensen hier ook wel voor willen betalen? Je zou kunnen overwegen om je (beste) content achter een betaalmuur te zetten. Dit zie je bijvoorbeeld veel bij kranten, je mag vaak maar vier artikelen per maand gratis lezen en daarna moet je betalen om meer te kunnen lezen.

14. Werk samen met een platform

Je hoeft echt niet altijd zelf op zoek te gaan naar opdrachten (of gevonden te worden door opdrachtgevers), sommige bedrijven werken vaak samen met een platform dat geschikte bloggers koppelt aan bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn Blog Brains en Join.

15. Verkoop digitale producten

Ben je creatief en wil je naast blogartikelen schrijven ook andere producten maken? Verkoop die dan! Te denken valt aan een handige checklist, een mooi vormgegeven planner, een preset voor Adobe Lightroom of een set met kant en klare ontwerpen voor Pinterest. Ga een middagje brainstormen en je bedenkt zo een paar leuke digitale producten die je kunt koppelen aan je blog en zo kunt verkopen.

Hoeveel bezoekers heb je nodig om geld te verdienen met je blog?

Als je me deze vraag een paar jaar geleden zou hebben gesteld, dan zou mijn antwoord zijn: minstens 10.000 unieke bezoekers per maand. Echter kun je ook prima geld verdienen met bloggen als je een blog hebt met minder bezoekers, het hangt er namelijk helemaal af waarover je blogt! Blog je namelijk over een hele specifieke niche met dure producten (bijvoorbeeld luxe tuinhuisjes) en weet je precies hoe je voor conversies zorgt, dan verdien je waarschijnlijk meer dan een beautyblogger die gespecialiseerd is in low budget make up.

Waar moet je rekening mee houden als je geld wilt verdienen als blogger?

Leuk, zo’n extra zakcentje! Maar het komt niet vanzelf. Om echt geld te verdienen met je blog heb je wel lezers nodig en die heb je niet binnen een dag. Reken er dan ook maar op dat het tijd kost voor je echt geld gaat verdienen als blogger. Wil je dit echt? Hou rekening met de  volgende drie dingen:

Je moet passie voor je onderwerp hebben

Blog alleen over een onderwerp als dat onderwerp je echt interesseert en je er honderduit over kunt vertellen. Dan hou je het namelijk veel langer vol.

Geld verdienen is niet het doel van je blog

Als je alleen maar een blog hebt om er geld mee te verdienen, dan weet ik niet of je het echt lang volhoudt. Geld verdienen met bloggen lukt vaak pas als je een goed publiek hebt opgebouwd. Met mijn reisblog Op reis met Co duurde het zeker drie jaar voordat ik voor het eerst wat geld verdiende.

Heb geduld

En dat brengt me meteen tot het laatste advies: heb geduld. Geld verdienen met een blog kan zeker, maar het duurt gewoon even. En vergeet niet: van bloggen leer je een hoop. Je leert onder andere beter (en makkelijker) schrijven, je leert hoe je een website kunt bouwen, je leert hoe je een website moet promoten en je leert hoe socialmediamarketing werkt. Bloggen is een leerschool, een hele leuke en als je je werk goed doet, kun je er zeker goed geld mee verdienen.

Zoals je ziet, kun je op veel verschillende manieren geld verdienen als blogger, al moet je wel even geduld hebben. Dit zijn ongetwijfeld lang niet alle mogelijkheden om geld te verdienen met een blog. Verdien jij al geld als blogger? Zo ja, hoe doe je dat?

Meer blogtips?

Op deze website kun je nog meer handige tips vinden als je wilt beginnen met bloggen. Lees ook:

De foto’s bij dit artikel zijn van mijzelf en van Jonathan Brinkhorst via Unsplash.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *