Helweek - haal het beste uit jezelf
|

Helweek: haal het beste uit jezelf

Heb je zin om een week flink te knallen en het beste uit jezelf te halen? Dan is het een goed idee om een helweek in te plannen! Wat is het en hoe doe je het? Dat lees je in dit artikel.

Het ontstaan van Helweek

Helweek is ontstaan bij de Navy Seals, waarin militairen in een week tot het uiterste moeten gaan. Ze slapen in die week hooguit vier uur en moeten continu trainen. Omdat het zo ontzettend zwaar is, zijn er altijd meerdere mensen die het opgeven. Als je zo’n week hebt overleefd, weet je wat je capaciteiten zijn en heb je het allerbeste uit jezelf weten te halen.

Helweek volgens Erik Bertrand Larssen

In 2014 bracht de Noorse Erik Bertrand Larssen het boek Helweek 7 dagen die je leven veranderen uit. Zijn helweek is gebaseerd op de helweek van de Navy Seals (hij was zelf militair), maar dan voor “gewone mensen”. Wat leer je? In zeven dagen ga je tot het uiterste en leer je het beste uit jezelf te halen.

Je gaat volledig uit je comfortzone en werkt harder dan ooit. Je start op maandagochtend om 5:00 uur (ja, lekker vroeg) en gaat door tot zondag 22:00 uur. De regels:

  • Je staat elke dag op om 5:00 uur en gaat om 22:00 uur slapen
  • Je sport elke dag minstens een uur en twee keer per week tot het uiterste
  • Je eet de hele week gezond
  • Alcohol is verboden
  • Kijk geen televisie
  • Je Social Media checken tijdens werktijd mag niet
  • Je moet er op je best uitzien
  • Je werkt zo hard en gefocust mogelijk

Je moet dus streng voor jezelf zijn! Volgens Larssen is helweek zowel de zwaarste als de beste week uit je leven.

Hoe ziet een helweek er uit?

Naast de algemene regels heeft ook elke dag een eigen thema.

Maandag: vaste gewoontes

Op de eerste dag van de helweek breng je je slechte gewoontes in kaart en bedenk je hoe je deze kunt veranderen.

Dinsdag: modus & focus

Op dinsdag kijk je eens goed naar jezelf om te ontdekken wat je modus (je gemoedstoestand) en focus is. Hoe gedraag je je als je aan een bepaalde opdracht werkt? En hoe gedraag je je tijdens het socializen met een vriend of vriendin?

Woensdag: timemanagement

Maak planningen met doelstellingen (jaar, maand, week) en kijk eens goed naar je to do list. Kun je iets inplannen in je agenda?

Donderdag: buiten je comfortzone

Donderdag is de zwaarste dag van de helweek, want je gaat NIET slapen. Een nacht doorhalen dus. Je mag niets uitstellen en geen social media gebruiken. Slik.

Vrijdag: rust en herstel

Waarschijnlijk ben je kapot na donderdag, dus is het fijn dat vrijdag rust en herstel op het programma staat. Je leert waarom het belangrijk is om te herstellen en ook handige technieken om beter tot rust te komen.

Zaterdag: innerlijke dialoog

Op zaterdag ga je het leven van de positieve kant bekijken. Wat zijn je goede eigenschappen?

Zondag: je leven in perspectief

Op de laatste dag van de helweek denk je na over jezelf. Wat heb je geleerd van de helweek? Heeft het je leven veranderd?

Ik ga het doen!

Ja, je leest het goed! Aanstaande maandag start ik met mijn helweek. Waarom? Omdat ik wil weten of ik het kan. Ik heb een paar grote klussen liggen waar ik toch echt een keer aan wil beginnen om mijn carrière een boost te geven. Bovendien wil ik het nieuwe jaar als de beste versie van mezelf beginnen, door meer te sporten en gezonder te eten.

De helweek is dan ook een extra steuntje achter de deur. Ik ben erg benieuwd om te ontdekken hoeveel ik aankan. Ik weet dat ik fysiek tot best wat in staat ben (ik liep o.a. het Pieterpad en een stuk van de Pacific Crest Trail met bepakking), maar hoe is het om jezelf mentaal uit te dagen?

Op dit moment denk ik dat ik het meeste moeite ga hebben met het gezond eten (ik hou enorm van chips, kaasjes en wijn) en een week geen televisie kijken (ik ben een fervent seriekijker). Ik ben echt benieuwd of ik dit een week vol kan houden. Met het vroege opstaan verwacht ik dat ik het minste moeite zal hebben (ik ben een ochtendmens), maar een nacht doorhalen zal wel nog wel een grote uitdaging zijn.

Wil je weten hoe het gaat? Ik zal elke dag een update plaatsen op mijn Facebookpagina en na afloop van mijn helweek zal ik een uitgebreid artikel schrijven.

Wish me luck!

Hoe ging het? Heb ik me aan alle regels kunnen houden? Heb ik er wat van geleerd? Je leest het in dit artikel.

Wil je zelf ook een helweek ervaren?

Lijkt het je wel wat en wil je meer lezen over helweek? Bestel het boek hier.

Deze boeken hebben mij enorm geholpen om productiever te worden, doelen te stellen en mijn stress te verminderen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *