Een leven als digital nomad niks voor jou - Foto via Unsplash

Een leven als digital nomad niks voor jou (als je deze eigenschappen hebt)

Droom je van een leven als digital nomad maar weet je niet of het iets voor jou is? Als je deze eigenschappen hebt wordt het niks.

Eerst dit: wat is een digital nomad?

Een digital nomad (digitale nomade in het Nederlands) is iemand die door middel van online werkzaamheden locatieonafhankelijk werkt en leeft. Digital nomads reizen veel en blijven niet lang op een plek. Ze kunnen hun werkzaamheden overal doen, mits er een goede internetverbinding is.

Goed om te weten: een digital nomad is geen beroep, maar een levensstijl. Ben je benieuwd naar deze levensstijl? In dit artikel deel ik een aantal eigenschappen die je vooral niet moet hebben als je digital nomad wilt worden.

Meer weten? Lees ook het artikel Wat is een digital nomad? voor een meer uitgebreide uitleg.

Heb je deze eigenschappen? Dan is het leven als digital nomad niks voor jou!

Zeker weten dat je een leven als digital nomad voor je ziet? Het wordt echt helemaal niks als je deze eigenschappen hebt:

1. Je wilt graag een thuis

Dat gereis, dat hoeft niet zo voor jou. Jij hebt je ideale plekje op de wereld toch al gevonden? Je vindt het heerlijk om elke dag in je huis te zitten met al je spulletjes om je heen.

2. Je houdt niet van onzekerheid

Als je een levensstijl wilt als digital nomad worden veel dingen onzeker. Waar woon je over een maand? Heb je wel genoeg inkomen? Als je niet graag risico’s neemt, graag zekerheid wilt en precies wilt weten waar je bent en of je nog een baan hebt over drie maanden, dan zou ik een leven als digital nomad afraden.

3. Je houdt enorm van spullen

Je hebt niks aan spullen als je de hele tijd verplaatst en steeds op een andere plek verblijft. Je hoeft niet meteen minimalist te worden, maar als digital nomad moet je wel keuzes maken qua spullen. Het zal even wennen zijn, maar je zal merken dat je echt niet zoveel spullen nodig hebt om een leuk leven te hebben.

4. Je wilt geen feestjes missen

Een van de grootste offers die je maakt als digital nomad: je kunt niet bij alle feestjes aanwezig zijn. Als je veel reist en in het buitenland verblijft, dan is het vrijwel onmogelijk om voor elke verjaardag, bruiloft of feestje terug te komen. Wil je geen enkel feestje missen? Dan moet je er nog maar even goed over nadenken of een leven als digital nomad echt iets is voor jou.

5. Je vindt het werk niet leuk

Er zijn ontzettend veel banen die je kunt doen als digital nomad, maar stel dat er nou geen enkele baan is die je locatieonafhankelijk kunt doen die je leuk vindt? Als je echt geen leuk werk kunt vinden die passen bij een digital nomad bestaan, dan heeft het ook niet zoveel zin. In dat geval kun je misschien beter een vaste baan zoeken en hopen op veel vakantiedagen, zodat je alsnog veel kunt reizen.

6. Het maken van een back-up plan is niks voor jou

Hou je je altijd bij plan A en ben je totaal niet geïnteresseerd in een plan B of C? Als digital nomad heb je altijd een back up plan nodig. Je weet tenslotte nooit hoe lang je op een plek kunt blijven en of het werk dat je doet je altijd genoeg inkomen blijft geven. Dat werd voor veel mensen pijnlijk duidelijk toen de hele wereld in lockdown ging tijdens de coronacrisis. Zorg als digital nomad dus altijd voor een plan B en bij voorkeur ook voor een plan C (en dat kan ook gewoon een grote spaarpot zijn).

7. Je wilt een vast inkomen

Het is zo handig en rustgevend als je in loondienst bent, elke maand weet je precies wat je verdiend en als je geluk hebt dan krijg je zelfs een eindejaarsbonus. Heerlijk en zorgeloos toch? Als digital nomad heb je zeer waarschijnlijk geen vast inkomen. De ene maand verdien je misschien €3000 en de volgende maand maar €200. Als je dat geen fijn idee vindt, dan is een leven als digital nomad vast niks voor jou.

8. Je kunt jezelf slecht motiveren

Als digital nomad moet je alles zelf doen. Je leven locatieonafhankelijk inrichten en ook je eigen werktijden bepalen. Heb je moeite om jezelf te motiveren en ben je snel afgeleid? Dan is het heel lastig om locatieonafhankelijk te werken. Je moet je kunnen focussen om te werken zodat je geld kunt verdienen voor een locatieonafhankelijk leven.

9. Je kunt geen keuzes maken

Kun je slecht keuzes maken? Dan is een leven als digital nomad erg lastig voor je! Je moet namelijk continu keuzes maken. Spendeer je bijvoorbeeld veel tijd aan werk waar je weinig voldoening uithaalt en waar je ook amper geld mee verdiend? Schrappen! Blijf naar jezelf en je werkzaamheden kijken, wat werkt wel, wat werkt niet? En dat geldt ook voor je vrije tijd. Je kunt niet alles doen.

10. Je hebt geen geduld

Rome was niet in een dag gebouwd en jouw leven als digital nomad zal ook niet meteen een groot succes zijn. Het is een groot leerproces en daarvoor heb je geduld nodig. Je zal ongetwijfeld moeten wennen aan het continu verplaatsen, de ongemakkelijke werkplekken en het vinden van genoeg opdrachten. Blijf oefenen en het gaat ongetwijfeld snel beter. Maar daar zal je dan wel geduld voor moeten hebben.

11. Je houdt niet van hard werken

Voor veel digital nomads is het boek Een werkweek van 4 uur van Timothy Ferriss de bijbel. Dat is toch wat je wilt? Vier uur per week werken en de rest van de tijd lummelen in je hangmat. Helaas, de realiteit is anders. Veel digital nomads werken – gewoon – full time en maken soms nog meer uren. Hard werken is een must als je rond wilt komen (zeker in het begin als je net start als digital nomad). Dus hou je niet van hard werken? Dan is een leven als digital nomad niets voor jou.

12. Wat zouden anderen ervan vinden?

Hou je je altijd bezig met wat anderen van je vinden? Als je mensen verteld over je plannen om digital nomad te worden, krijg je ongetwijfeld commentaar. Zou je dat wel doen? En: dat zou ik nooit kunnen, mijn vaste salaris opgeven. Het is jouw leven, dus jouw keuze. Kan je niet tegen dit soort commentaar? Dan is het misschien ook niet zo leuk om digital nomad te worden.

13. Je vindt het moeilijk om je aan te passen

Als je steeds naar een andere locatie reist, moet je je elke keer weer aanpassen. Niet overal ter wereld (soms niet eens in hetzelfde land) gelden dezelfde regels en gebruiken. Het is wel handig om je vooraf in te lezen, daardoor is het iets makkelijker om je aan te passen. Vind je het moeilijk om je aan te passen en wil je je leven volgens je eigen regels leven? Dan moet je misschien nog een keer nadenken of een digital nomad levensstijl wel echt iets is voor jou.

14. Je kunt moeilijk alleen zijn

Heb je altijd graag veel mensen om je heen? Dat is wat lastiger als digital nomad, zeker als je regelmatig verplaatst. Op elke nieuwe bestemming moet je jezelf en je sociale leven opnieuw uitvinden. Zitten hier andere digital nomads? Of groepen waar je je bij aan kunt sluiten? Sociale contacten heb je meestal niet op de eerste dag als je ergens aankomt, daar zal je aan moeten werken. Dus het is wel handig als je weet hoe je jezelf in je eentje kunt vermaken.

15. Je wilt meer vrije tijd

Digital nomads, die zitten een uur per dag te tikken bij het zwembad om daarna een cocktail op het strand te drinken, toch? Wat een heerlijk leven moet dat zijn! Droom maar fijn verder, want zoveel vrije tijd heb je niet als digital nomad. Je moet hard werken (soms voor een heel klein salaris) om überhaupt af en toe een strandwandeling te kunnen maken. Nee, je hebt als digital nomad zeker niet meer vrije tijd dan wanneer je in loondienst bent.

Droom je toch van een leven als digital nomad?

Denk je na het bovenstaande lijstje “het zal allemaal wel, maar ik wil het toch proberen”, dan geef ik je groot gelijk!

Een leven als digital nomad geeft je enorm veel vrijheid en je kunt jezelf ontplooien zoals jij dat wilt. Ja, het is spannend, maar als je deze levensstijl echt eens wilt ervaren, dan is het een kwestie van diep ademhalen en gewoon beginnen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Ben je nieuwsgierig naar een leven als digital nomad en wil je er graag meer over lezen?

Handboek voor wereldburgers (Esther Jacobs)

The Digital Nomad Handbook (Lonely Planet)

Daarnaast kun je op deze website ook meer lezen over een leven als digital nomad. Lees ook een van deze artikelen:

Foto van Andrew Neel via Unsplash.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *