Wat is een side hustle_ + ideeën om snel geld te verdienen

Wat is een side hustle? + ideeën om makkelijk geld te verdienen

Je hoort steeds vaker iets over side hustles, maar wat is een side hustle nou eigenlijk? In dit artikel een uitleg en hoe jij er geld mee kunt verdienen.

Wat is een side hustle?

Een side hustle is eigenlijk een extra bezigheid of activiteit die je naast je hoofdinkomen doet om extra geld te verdienen. Het kan van alles zijn, van freelance werk tot het verkopen van zelfgemaakte producten, van online tutoring tot het beheren van sociale media voor bedrijven.

Het doel van een side hustle is om aanvullende inkomsten te genereren, je passie na te streven of zelfs nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, en dit alles naast je reguliere baan of hoofdactiviteit. Het biedt vaak meer flexibiliteit en vrijheid omdat je zelf kunt bepalen hoeveel tijd en energie je erin steekt. Veel mensen gebruiken een side hustle als een manier om hun creativiteit te uiten, financiële doelen te bereiken of zelfs om een eventuele carrièreswitch voor te bereiden.

Zelf ben ik in 2013 een blog begonnen, waar ik na een paar jaar “opeens” wat geld mee verdiende. Ik had zomaar een side hustle! Inmiddels is bloggen mijn full time baan. Een side hustle kan je leven veranderen.

Waarom zou je een side hustle moeten overwegen?

Er zijn diverse redenen waarom het overwegen van een side hustle de moeite waard kan zijn:

 • Extra inkomen genereren: Een van de meest voor de hand liggende redenen is het verdienen van extra geld. Een side hustle kan je financiële situatie versterken door aanvullende inkomsten te genereren, wat kan helpen bij het afbetalen van schulden, sparen voor doelen of gewoon meer financiële stabiliteit bieden.
 • Passie volgen: Het kan een uitlaatklep zijn voor je passie en interesses. Een side hustle stelt je in staat om te werken aan iets waar je echt om geeft, wat een grote voldoening kan geven naast je reguliere baan.
 • Flexibiliteit en zelfstandigheid: Het hebben van een side hustle biedt vaak meer flexibiliteit. Je kunt je eigen uren bepalen en de controle hebben over wat je doet. Dit kan handig zijn voor mensen die graag hun eigen baas zijn of meer controle willen hebben over hun werkschema.
 • Vaardigheden ontwikkelen: Het starten van een side hustle stelt je in staat om nieuwe vaardigheden te leren en te ontwikkelen die je in je reguliere baan misschien niet kunt verkennen. Dit kan waardevol zijn voor je persoonlijke en professionele groei.
 • Voorbereiding op toekomstige stappen: Het kan dienen als een opstapje naar een carrièreswitch. Als je droomt van een andere carrière of onderneming, kan een side hustle je helpen om ervaring op te doen en te ontdekken of dat nieuwe gebied echt iets voor jou is.
 • Diversificatie van inkomsten: Het hebben van meerdere inkomstenbronnen kan je financieel veerkrachtiger maken. Als er iets gebeurt met je primaire inkomstenbron, heb je mogelijk nog steeds andere bronnen om op terug te vallen.
 • Plezier en zelfexpressie: Het kan simpelweg leuk zijn! Het volgen van een passie of het bezig zijn met iets waar je echt van houdt, kan op zichzelf al heel bevredigend zijn.

Side hustle ideeën

Wat kun je doen als side hustle? De mogelijkheden zijn eindeloos! Hier zijn 6 ideeën om je op weg te helpen:

Online enquêtes en onderzoek

Misschien wel de makkelijkste manier om snel een paar euro’s te verdienen: neem deel aan online enquêtes of marktonderzoek. Hoewel het geen enorme inkomsten genereert, is het een makkelijke manier om in je vrije tijd wat extra geld te verdienen. Zelf vul ik af en toe enquetes in via de app Attapoll, hiermee verdien ik elke week tussen de €10-€15. Het lijkt niet veel, maar het is toch mooi €500 tot €800 per jaar extra!

Lees ook: Attapoll review: kun je hier echt veel geld mee verdienen?

Verkoop je foto’s

Maak je graag foto’s en doe je daar niet zoveel mee? Verkoop ze dan! Er zijn verschillende stockfoto-websites waar je je foto’s kunt verkopen. De bekendste is Shutterstock. Hiermee verdien je minimaal $0.10 per foto, maar dat loopt vaak op. Soms verkoop ik opeens een foto voor $5. Als je hier consequent nieuwe foto’s opzet, kunnen je verdiensten lekker oplopen.

Lees ook: Wat is een stockfoto en hoe kun je hier geld mee verdienen?

Beleggen

Ja, het klinkt wat saai, maar beleggen kan ook een goede side hustle zijn. Je hebt alleen wel wat (start)kapitaal nodig, maar dit hoeft niet zoveel te zijn als je denkt. Zelf zet ik zo’n 10% van mijn inkomen weg voor beleggingen en kijk ik er verder niet naar. Ik beleg vooral in ETF’s en dat heeft in de loop van de jaren toch mooi wat opgeleverd. Ik zit momenteel op 15% winst, dat is mooi meegenomen tocht?

Daarnaast kun je natuurlijk ook wat geld in crypto stoppen, dat gaat heel eenvoudig met de app Bitvavo.

Voor je gaat beleggen is het verstandig om je hier goed in te verdiepen. Dit kan door boeken te lezen (zelf vind ik Miljonair met een gewone baan van Oets-Jan Postma wel een fijne over beleggen, lekker laagdrempelig) of een cursus te doen. Als je echt serieus werk wilt maken van crypto, dan is de cursus X10 met crypto van de eigenaren van Beleggers.com een aanrader.

Let op! De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Bijles geven

Ben je ergens heel goed in? Dan kun je altijd bijles gaan geven. Denk hierbij ook aan muziek- of taallessen. Dit kan online of persoonlijk. Er zijn verschillende platformen waar je je kunt aanbieden, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een briefje op hangen in de plaatselijke supermarkt.

Blogger

Eerlijk is eerlijk, er gaat wat tijd overheen voor je geld met bloggen, maar als je het goed doet kun je hier heel veel uithalen. Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met bloggen, denk bijvoorbeeld aan advertenties, affiliatemarketing en het schrijven van reviews.

Lees meer: Geld verdienen met bloggen: zo doe je dat!

Daarnaast is bloggen ook heel erg goed voor het verbeteren van je schrijfvaardigheid en leer je meteen hoe je een website in elkaar kunt zetten. Leuk en leerzaam!

Jacoba van Locatieonafhankelijk.nl

Ik begon met bloggen als side hustle en nu is het mijn full time baan.

Verkoop van zelfgemaakte producten

Knutsel je graag? Je kunt je zelfgemaakte producten zoals bijvoorbeeld handgemaakte sieraden, kunstwerken, of ambachtelijke producten verkopen op platforms zoals Etsy of lokale markten.

En zo zijn er nog tientallen (misscchien wel honderden) ideeën voor een side hustle. Deze ideeën vereisen vaak niet veel initiële investeringen en kunnen worden gestart als een bijverdienste in je vrije tijd. Kies er een die past bij je interesses en vaardigheden!

Hoe kies je de juiste side hustle?

Het kiezen van de juiste side hustle is cruciaal om er echt van te kunnen genieten en er succesvol in te zijn. Hier zijn een paar stappen die kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze:

 • Identificeer je interesses en passies: Denk na over wat je echt leuk vindt om te doen in je vrije tijd. Wat zijn je hobby’s? Waar ben je gepassioneerd over? Een side hustle die aansluit bij je interesses zal waarschijnlijk leuker en lonender zijn.
 • Evalueer je vaardigheden: Kijk naar je bestaande vaardigheden en expertise. Wat kun je goed? Welke vaardigheden kun je gebruiken om geld te verdienen? Het benutten van je sterke punten maakt het gemakkelijker om snel te starten.
 • Bepaal hoeveel tijd je beschikbaar hebt: Denk na over hoeveel tijd je kunt en wilt besteden aan een side hustle. Sommige activiteiten vereisen meer betrokkenheid dan andere. Kies iets dat past bij je schema en levensstijl.
 • Onderzoek de marktvraag: Onderzoek of er vraag is naar de service of het product dat je wilt aanbieden. Bestudeer de markt en ontdek of er concurrentie is en hoe je jezelf kunt onderscheiden.
 • Weeg de financiële investering af: Sommige side hustles vereisen een initiële investering, zij het klein of groot. Denk na over hoeveel geld je bereid bent te investeren voordat je begint.
 • Flexibiliteit en schaalbaarheid: Overweeg de flexibiliteit en schaalbaarheid van de side hustle. Wil je iets dat je in je vrije tijd kunt doen, of ben je bereid om meer tijd te investeren naarmate het groeit?
 • Probeer het uit en leer Bij: Soms weet je pas echt of iets bij je past als je het probeert. Begin met een kleine schaal en experimenteer. Leer van je ervaringen en pas indien nodig je strategie aan.

Door deze stappen te volgen en jezelf goed te kennen, kun je een side hustle vinden die niet alleen financieel lonend is, maar ook plezierig en bevredigend is om te doen. Het gaat erom iets te vinden dat past bij jouw levensstijl, interesses en doelen.

Om rekening mee te houden

Als je begint met een side hustle is het cruciaal om je tijd goed te managen tussen je reguliere werk, je side hustle en je persoonlijke leven. Denk aan wettelijke en fiscale vereisten, maak een aparte financiële planning, en investeer tijd in marketing om klanten te vinden. Wees zelfdisciplinair, consistent en flexibel, leer van fouten en pas je aan.

Vergeet niet om voldoende rust en ontspanning te nemen, evalueer regelmatig je activiteiten en pas je strategieën aan op basis van je ervaringen. Het draait allemaal om het vinden van balans tussen groei, leren en het genieten van het proces van het opbouwen van iets nieuws naast je hoofdactiviteit.

Zoals je ziet kan een side hustle eel voordelen bieden, zowel financieel als persoonlijk, en het kan een waardevolle aanvulling zijn op je leven en carrière.

Meer leuke tips voor online geld verdienen

Droom je van een locatieonafhankelijk leven of wil je graag een extra zakcentje verdienen? Je kunt op veel manieren online geld verdienen. Zelf doe ik dit al sinds 2020 en op deze website schrijf ik over mijn locatieonafhankelijke levensstijl. Deze blogs vind je misschien ook leuk om te lezen:

Side hustle leestips

Over het hebben van een side hustle zijn ook verschillende boeken geschreven. In deze boeken staan nog meer leuke tips:

De Side Hustle – Extra geld verdienen door voor jezelf te beginnen naast je vaste baan (Chris Guillebeau)

Ondernemen als een baas – Hoe je met tinkeren, hosselen en circulair denken jouw dromen waarmaakt (Wesley Dos Santos en Johan van Boven)

De foto boven dit artikel is van Kyle Glenn via Unsplash.

Vergelijkbare berichten