Creativiteit ontwikkelen - tips

Je creativiteit ontwikkelen: 7 tips

Sommige mensen zijn heel creatief, andere mensen niet. Gelukkig kun je creativiteit ontwikkelen. In dit artikel lees je hoe.

Waarom is creativiteit belangrijk?

Waarom is het goed om je creativiteit te ontwikkelen? Creativiteit helpt je enorm bij (grote) veranderingen. Je wordt flexibeler, laat je minder snel uit het veld slaan en denkt in oplossingen in plaats van in problemen. Ook krijg je meer energie als je leert om je creativiteit te benutten. Je krijgt er enorm veel inspiratie van en dat geeft een goed gevoel.

Hoe kun je je creativiteit ontwikkelen?

Ontdek je creatieve momenten

Weet jij wanneer je het meest creatief bent? Vaak ben je het meest creatief als je echt ontspannen bent. Bijvoorbeeld als je net wakker wordt, tijdens het hardlopen, als je aan het douchen bent, als je wandeling maakt of tijdens een avondje in de kroeg met een glaasje wijn. Ik durf te wedden dat je op dit soort momenten altijd wel gekke ideeën bedenkt waar je anders niet zo snel op zou komen.

Wordt bewust van je creatieve momenten en maak er optimaal gebruik van. Zorg ervoor dat je de ideeën die je op dat moment bedenkt ook meteen kunt opschrijven of op kunt nemen met de voicerecorder van je telefoon

Maak er een challenge van

De meeste mensen houden enorm van spelletjes en challenges, dus waarom maak je niet een challenge van je creatieve proces? Als je dit in je eentje wilt doen kun je bijvoorbeeld een 30-dagen challenge doen waarbij je jezelf verplicht om elke dag een nieuw idee te bedenken.

Of je doet het samen met iemand (zo kun je elkaar motiveren) en een maand lang elke dag elkaar een idee sturen. Maak het leuk en verbind er een leuke prijs aan (degene met de leukste ideeën wordt getrakteerd op een etentje) en wie weet ben je aan het eind van de maand helemaal geïnspireerd!

Elk nadeel heb zijn voordeel

Johan Cruijff was behoorlijk creatief en dat komt omdat hij veel in oplossingen dacht. Het is makkelijk om bij de pakken neer te zitten als iets niet lukt, maar beter raap je jezelf weer bijelkaar en probeer je een oplossing te bedenken voor je probleem. Kom je er echt niet uit? Besef dan dat het een leermoment is en ga verder. Ook dat is creatief denken.

Doe eens “out of the box”

Doe eens iets anders dan je normaal doet. Vooral als je een vast ritme hebt is dit misschien even heel gek, maar het kan ook ontzettend bevrijdend zijn en daardoor je creativiteit stimuleren. Neem bijvoorbeeld eens spontaan een dag vrij en ga een dag wandelen. Of ga eens uitgebreid koken voor je lunch in plaats van een bammetje weg te werken achter je bureau.

Geen zin in te grote veranderingen? Als je veel foto’s maakt, probeer die eens vanuit een andere hoek te nemen. Fotografeer naar boven (of naar beneden) in plaats van recht vooruit. Het ziet er misschien even vreemd uit, maar misschien ontdek je zo wel iets heel tofs!

Plan (regelmatig) een brainstorm

Je kunt je creativiteit ontwikkelen door veel te oefenen. Wil je verder met je bedrijf? Ga dan niet een keer brainstormen, maar doe het vaker. De eerste keer is altijd even onwennig en dan komen er wellicht niet zoveel ideeën bij je op, maar naarmate je het vaker doet, hoe makkelijker het wordt. Oefenen dus! En dat hoeft echt niet op kantoor of aan de keukentafel, brainstormen kan ook prima tijdens een gezonde wandeling.

Blijf lachen

Wist je dat lachen je creativiteit bevordert? Probeer maar eens zomaar een paar keer te lachen. Eerst is het onwennig, maar op gegeven moment is het gewoon grappig en lach je echt! Je kunt ook de ideeën die je bedenkt grappig maken, door er iets geks aan toe te voegen. Het hoeft echt niet iets uitvoerbaars te zijn, maar het bevordert wel je creativiteit en brengt je wellicht weer op nieuwe ideeën.

Enne, lachen is gewoon ook erg gezond, dus dit is een win-win situatie!

Schrijf alles op wat in je op komt

Ook schrijven bevordert je creativiteit. Je hoeft niet meteen boek of een artikel over een bepaald onderwerp te schrijven, maar begin eens gewoon met het opschrijven van willekeurige dingen. Ga naar buiten, neem een notitieblok mee en schrijf alles op wat in je opkomt. Je gedachtes (wat dan ook), wat je ziet, hoe je je voelt. Schrijven werkt bevrijdend.

Dit waren mijn tips om je creativiteit te ontwikkelen. Wanneer ben jij het meest creatief? Heb je nog aanvullende tips? Laat het weten door een berichtje achter te laten onder dit artikel.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *