Digital nomad banen: hoe verdien je geld als digital nomad?
Hoe verdien je geld als digital nomad? In dit artikel lees je over 17 leuke digital nomad banen. Er zit vast iets voor je tussen!
Digital nomad banen
Met welke banen kun jij als digital nomad geld verdienen? De mogelijkheden zijn eindeloos! In dit artikel noem ik 17 van de meest populaire manieren om online geld te verdienen:
Blogger
Hou je van schrijven, fotograferen en ben je ook een beetje handig met websites maken en social media? Dan zou je geld kunnen verdienen als blogger! Het internet barst van de blogs en er zijn veel mensen die op deze manier hun geld verdienen. Denk hierbij aan mamabloggers (over kinderen en het ouderschap), reisbloggers (over reizen, daar ben ik er zelf een van) of aan beautybloggers.
Je kunt onder andere geld verdienen met je blog door affiliates toe te voegen (als je bijvoorbeeld dit boek bestelt bij Bol.com krijg ik daar een kleine commissie voor), het schrijven van gesponsorde artikelen of advertenties.
Let wel, je verdient als blogger niet snel een voltijd salaris, vaak gaat er jaren (!) overheen voor je genoeg bezoekers hebt om geld te verdienen met je blog. Maar als je het goed doet, kun je opgegeven moment zelfs passief geld verdienen met je blog.
Dropshipping
Heb je wel eens van dropshipping gehoord? Als je hier even naar zoekt zie je vooral veel succesvolle verhalen van mensen die hier flink geld mee verdienen. Dropshipping is eigenlijk een soort doorverkoopsysteem, waarbij je een webshop opzet en goedkoop inkoopt bij een groothandel en hetzelfde product voor meer geld. Het verschil is je winst. Het voordeel van deze constructie is dat je weinig hoeft te investeren en daardoor weinig financieel risico loopt. Het nadeel is echter dat mensen vrij vaak producten terugsturen en dat kost je als dropshipper wel geld. Wil je meer weten over dropshipping? Er staan veel tutorials vol tips op YouTube.
Websitebouwer
Ben je handig met websites en weet je goed hoe je die van scratch af aan moet bouwen? Dan kun je altijd websitebouwer worden. Bijna elk bedrijf of ZZP’er heeft een website nodig als visitekaartje voor z’n bedrijf en niet iedereen weet hoe ze een website moeten of heeft er tijd voor. Dan kun jij dat natuurlijk prima voor ze doen! Voor het bouwen van een goede website kun je best een behoorlijke factuur sturen.
Tekstschrijver/copywriter
Ben je goed in het schrijven van teksten en beheers je de Nederlandse (of een andere taal) goed? Dan is het voor jou misschien leuk om tekstschrijver te worden. Teksten zijn altijd wel ergens voor nodig, bijvoorbeeld om een website mee te vullen, voor digitale nieuwsbrieven of teksten op social media die zorgen voor interactie.
Online trainer
In de breedste zin van het woord: als je ergens goed in bent, kijk of je er een online training voor op kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan online yogatraining, online fotografietraining of een online marketingtraining.
Video-editor
Ben je dol op het maken van (korte) films en weet je precies hoe je deze moet editen? Het editen van video’s is een vak apart en daardoor is hier veel vraag naar. Denk bijvoorbeeld aan het editen van vlogs (niet elke vlogger weet hoe dit moet) of bedrijfsvideo’s.
Virtual assistent
Heb je wel eens van de term virtual assistent gehoord? In het Nederlands gewoon virtuele assistent en dat dekt de lading goed. Als virtueel assistent kun je op veel verschillende manieren ingezet worden. Bijvoorbeeld voor het inplannen van afspraken, een klantdatabase opzetten en het bijhouden van social media. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Online marketeer
Een van de meest populaire digital nomad banen is online marketeer. Denk hierbij aan het maken van advertenties voor Facebook, advertenties op Google, het opzetten van e-mailmarketing, ook hier zijn veel mogelijkheden en manieren om je te specialiseren. Naast blogger ben ik zelf ook online marketingspecialist en help ik kleine bedrijven en ZZP’ers met het verbeteren van hun online zichtbaarheid.
Online coach
Er zijn ook veel digital nomads die werken als online coach. Vaak hebben deze coaches zelf iets meegemaakt (bijvoorbeeld een burn-out of alcoholverslaving) en kunnen ze hun ervaringen met je delen en je tips geven om het beter te doen. Je kunt je als online coach op veel verschillende gebieden specialiseren. Ben jij iemand die graag mensen helpt om het beste uit zichzelf te halen? Dan is een baan als online coach misschien wel de beste baan voor jou.
Belegger
Hou je niet zo van sociale contacten maar wel van cijfers en geld? Wellicht is een baan als online belegger iets voor jou! Je kunt je eigen geld beleggen, maar misschien ook wel dat van anderen. Het voordeel van online beleggen is dat het zelfs passief kan, je geld kan groeien zonder dat je er naar omkijkt. Handig toch? Lees je wel even goed in en weet waar je aan begint als je begint met beleggen.
Taaldocent
Heb je een talenknobbel? Online taallessen geven is ook een populaire baan onder de digital nomads. Je kunt zelf als ZZP’er aan de bak en taallessen geven aan klanten die je zelf gevonden hebt of je sluit je aan bij een groot platform.
Grafisch ontwerper
Heb je een goed oog voor kunst en design en tover je de mooiste logo’s en afbeeldingen uit je computer? Dan is een carrière als grafisch ontwerper ongetwijfeld iets voor jou!
Boekhouder
Hou je van cijfers en weet je precies hoe het werkt met belastingvoordelen? Veel bedrijven en ZZP’ers kunnen wel wat hulp gebruiken met hun boekhouding. En als boekhouder help jij hen hier natuurlijk graag mee.
Vlogger
Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig een YouTubekanaal heeft en vlogger wil worden. En ja, dat is ook een manier om geld te verdienen! Je verdient alleen niet meteen (en waarschijnlijk nooit) zoveel als Enzo Knol, maar als je het goed aanpakt en een groep volgers aan je weet te binden kun je best geld verdienen als vlogger.
SEO specialist
SEO staat voor Search Engine Optimalisation oftewel zoekmachineoptimalisatie. Elk bedrijf wil bovenaan in de zoekresultaten van Google terechtkomen, maar hoe doe je dat? Daar kan jij als SEO specialist prima mee helpen!
Verkoop je eigen ontwerpen
Ben je creatief en maak je leuke ontwerpen? Deze kun je prima verkopen via je eigen winkeltje op Etsy! Denk bijvoorbeeld aan zelfgebreide kleding, mondkapjes met kleurrijke designs of zelfgemaakte sieraden. Je kunt ook digitale producten verkopen op Etsy, bijvoorbeeld planners of checklists.
Fotograaf
Als fotograaf kun je natuurlijk ook online geld verdienen. Naast grote reportages (die je dan wel op locatie moet doen) kun je ook je al genomen foto’s verkopen. Je kunst ze bijvoorbeeld verkopen door een webshop als Werk aan de Muur, maar je kunt je ook specialiseren in stockfotografie (foto’s waar mensen veel naar zoeken) en je foto’s verkopen op Adobe Stock of Shutterstock.
Je zal niet meteen gouden bergen verdienen, maar naarmate je portfolio beter wordt, zal je ook meer verkopen.
Wat verdien je als digital nomad?
Ik weet dat je dit antwoord niet wilt horen, maar wat je verdiend als digital nomad hangt natuurlijk helemaal af wat je gaat doen! Je kunt als dropshipper behoorlijk goed verdienen als je een slim businessmodel hebt, maar flink geld verdienen als blogger of vlogger is een stuk lastiger. Je moet daarvoor namelijk eerst een grote groep volgers aan je zien te binden.
Wat je ook wilt gaan doen, zorg ervoor dat je weet wat je waard bent en ga er helemaal voor. Je kunt alles even kort proberen, maar dan is de kans klein dat je snel een vol salaris kunt verdienen. Natuurlijk kun je wel een paar digital nomad banen combineren als je dat leuk vindt. Veel bloggers verdienen bijvoorbeeld bij als virtual assistent, omdat je (in Nederland) vaak van een blog alleen niet kunt leven.
Uiteindelijk gaat het erom dat je in ieder geval genoeg verdiend om je levensstijl als digital nomad te bekostigen. En ja, het leven als digital nomad in Amsterdam of New York is een stuk duurder dan een leven als digital nomad in Thailand. Dus kijk vooral eens naar je uitgaven. Hoeveel heb je eigenlijk nodig voor een comfortabel leven?
Welke digital nomad baan past bij jou?
En weet je welke van deze digital nomad banen het beste bij jou past? Als je niet meteen enthousiast wordt van deze banen of als je er gewoon wat meer over wilt weten: Google is je grootste vriend. Ook YouTube staat vol met tutorials voor de meeste digital nomad banen.
En bedenk ook: Waar ben ik goed in? Maak een lijstje met je sterke punten (en je zwakke) en kijk bij welk beroep het past. Lukt het nog niet? Kijk eens naar je huidige beroep. Hoe kun je die aanpassen naar een locatieonafhankelijke baan?
Veel succes met het vinden van jouw ideale baan als digital nomad!
Wil je meer lezen over een leven als digital nomad?
Op deze website deel ik nog veel meer digital nomad tips. Lees ook: