Geld verdienen met affiliate marketing
|

Geld verdienen met affiliate marketing, zo doe je dat!

Een van de beste manieren om online geld te verdienen is affiliate marketing. Hoe werkt het? In dit artikel lees je alles over geld verdienen met affiliate marketing.

Wat is affiliate marketing?

Ken je dat systeem dat je commissie krijgt als iemand op jouw aanraden een aankoop doet? Een voorbeeld:

Er is een autoverkoper die je goed vindt en jij raadt je vrienden aan om hun volgende auto daar te kopen. Je vrienden doen dit en als dank krijg je van de autoverkoper een vergoeding.

Dat is eigenlijk precies hetzelfde als affiliate marketing, alleen werkt dit online. Bedrijven betalen jou als je een link (een affiliatelink) op je website zet (of in je nieuwsbrief of op social media) en iemand van jouw vrienden klikt of koopt iets via die link. Vaak krijg je dan een percentage van het aankoopbedrag. Dat is makkelijk geld verdienen toch?

En goed om te weten: degene die iets koopt of boekt via jouw affiliatelink betaalt niet meer dan wanneer diegene het rechtstreeks zou kopen of boeken.

Hoe kun je geld verdienen met affiliate marketing?

Wacht nog even met overal op je website en in je social media links te verspreiden, want het werkt alleen als het een speciale affiliatelink is. Aan deze links hangt namelijk een code, zodat het bedrijf weet dat de aankoop via jou komt.

Hoe kom je aan zo’n affiliatelink?

Sommige bedrijven (zoals bijvoorbeeld Bol.com en Booking.com) hebben een eigen affiliateprogramma, maar er zijn ook speciale affiliatenetwerken waar meerdere bedrijven onder vallen. Bij het netwerk van Awin zijn bijvoorbeeld Decathlon, ANWB en Tele2 aangesloten. Je kunt hier niet gewoon linkjes vandaan plukken, je moet je eerst aanmelden voor zo’n programma of netwerk.

Na je aanmelding worden in de meeste gevallen eerst je gegevens gecontroleerd en soms moet je website ook een bepaald aantal bezoekers per maand hebben om überhaupt mee te mogen doen. Als dit allemaal is gelukt, dan kun je bij een affiliateprogramma vaak direct aan de slag, maar bij een affiliatenetwerk zit er vaak een extra stap tussen. Vaak moet je je nog per bedrijf aanmelden en dan moet je wachten tot het bedrijf je accepteert als affiliate.

Let op: niet alles mag op het gebied van affiliate marketing. Zo mag je affiliatelinks van sommige bedrijven alleen plaatsen op je eigen website en niet op social media. Ook mag je vaak geen betaalde advertentiecampagnes voeren op affiliatelinks. Lees dus goed de voorwaarden door voor je een link plaatst.

Affiliate programma’s en -netwerken in Nederland

Er zijn duizenden verschillende netwerken en programma’s voor affiliate marketing. Welke zijn geschikt voor jou? Dit zijn een paar van de meest populaire affiliate netwerken in Nederland en België.

PayPro

Op PayPro kun je terecht voor informatieve en meestal digitale producten. Denk bijvoorbeeld aan een e-book of een online cursus. Je kunt kiezen uit tal van onderwerpen, bijvoorbeeld gitaar leren spelen, yoga lessen of leren beleggen. Voor elke website is wel een goede link te vinden.

De commissie van PayPro verschilt per product, maar over het algemeen zijn het flinke commissies, soms zelfs meer dan €100 per verkocht product.

Awin

Awin is een van de grotere adverentienetwerken er zijn veel bekende bedrijven aan gekoppeld (wereldwijd). Na je aanmelding bij Awin ben je in eerste instantie alleen affiliate van Awin zelf, daarna moet je je per bedrijf aanmelden. Je kunt je via Awin aanmelden voor o.a. Ali Express, Greetz, Thuisbezorgd en nog honderden andere bedrijven.

De commissie die je krijgt via Awin hangt enorm af van het bedrijf. Soms krijg je betaald per klik en meestal is het een percentage van het verkoopbedrag.

Daisycon

Daisycon is grotendeels vergelijkbaar met Awin. Na aanmelding bij Daisycon ben je nog nergens affiliate van, maar je moet je per bedrijf aanmelden. En het kan even duren voor je goedkeuring hebt. Bij Daisycon zitten o.a. De Vakantiediscounter, OHRA en NordVPN aangesloten.

TradeTracker

TradeTracker werkt net zoals Awin en Daisycon. Zelf vind ik het dashboard alleen een stuk minder overzichtelijk. Maar het is altijd goed om je aan te melden voor TradeTracker, want er zijn grote bedrijven aangesloten, zoals bijvoorbeeld Albelli, Transavia en TUI.

Tradedoubler

Het laatste affiliatenetwerk in dit lijstje is Tradedoubler. Ook dit netwerk is weer vergelijkbaar met de eerdergenoemde. Via Tradedoubler kun je je aansluiten bij de affiliateprogramma’s van o.a. Bonprix, Media Markt en Skyscanner.

Bol.com

Het affiliateprogramma van Bol.com is enorm populair bij veel bloggers. Niet zo gek, want vrijwel iedereen in Nederland bestelt wel eens iets via Bol.com. Daarnaast heeft het ook een goede interface en is het ontzettend makkelijk in gebruik. De commissie verschilt per productgroep, gemiddeld is het zo’n 6% van het verkochte product.

Amazon PartnerNet

Sinds het voorjaar van 2020 heeft Bol.com er een grote concurrent bijgekregen: Amazon. Ook Amazon heeft een eigen affiliateprogramma waar je je eenvoudig voor kunt aanmelden. Er zit wel een klein addertje onder het gras: als je minder dan 3 sales hebt in 180 wordt je uit het programma geknikkerd. Meld je dus alleen aan voor het programma van Amazon als je ook daadwerkelijk denkt iets te kunnen verkopen via Amazon. De commissie van Amazon verschilt per product en ligt tussen 1% en 10%.

Booking.com

Voor reisbloggers is het affiliateprogramma van Booking.com echt een aanrader. Je kunt links aanmaken voor specifieke hotels, maar ook voor alle hotels in een bepaalde stad. Daarnaast kun je ook speciale widgets maken die je op je website kunt zetten. Via zo’n widget kunnen mensen bijvoorbeeld meteen zoeken naar hotel.

Dit is slechts een greep uit alle affiliatenetwerken en affiliateprogramma’s die je kunt gebruiken in Nederland of België. Denk je een goede markt te hebben gevonden? Doe dan altijd eerst wat onderzoek naar het meest gunstige netwerk of programma.

Wat werkt goed met affiliate marketing?

Je kunt natuurlijk een website vullen met linkjes, maar als je lezers de producten totaal niet interessant vinden, dan verdien je waarschijnlijk niets. Zorg daarom voor een gerichte pagina met gerichte producten waar de bezoekers van je website echt iets aan hebben. Het moet relevant zijn, hoe relevanter hoe beter.

Een voorbeeld van een pagina met affiliates op mijn reisblog Op reis met Co is een pagina met cadeautips voor wandelliefhebbers. De mensen die op deze pagina terechtkomen weten precies wat het is: een pagina met handige cadeautips voor mensen die graag wandelen. En ja, ik verdien regelmatig commissie naar aanleiding van verkoop via deze pagina.

Meer leren over affiliate marketing?

Geld verdienen met affiliate marketing is dus eigenlijk best makkelijk! Wil je er na het lezen van dit artikel meer over weten?

Als je wat meert diepgang zoekt en veel geld wilt verdienen met affiliate marketing, dan is de cursus de Affiliate Marketing Revolutie echt een aanrader. Deze kost nog geen €50 (€47 om precies te zijn) en dat heb je er zo weer uit als je de adviezen opvolgt.

Is een cursus voor nu iets te veel van het goede? Dan kun je ook altijd het boek Affiliate Marketing For Dummies lezen.

Meer lezen over online geld verdienen?

Lees dan ook een van deze artikelen:

De foto bij dit artikel is van Markus Spiske via Unsplash.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Als jij iets via deze links koopt of boekt, dan krijg ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *