Handige online tools voor ZZPers
|

12 handige online tools voor ZZP’ers

Er bestaan veel handige online tools die het leven voor ZZP’ers (en bloggers en ondernemers) een stuk makkelijker maken. In dit artikel deel ik 12 favorieten.

Toggl: uren bijhouden

Als ZZP’er is het altijd handig om je gewerkte uren bij te houden. Zowel voor de belastingdienst als voor je klanten. Toggl is daarvoor een hele fijne tool. Je kunt rapporten per dag, week, maand en jaar draaien en je ziet meteen hoeveel uur je waarmee (en voor wie) je bezig bent geweest. Erg handig als je iedere maand een factuur met je gewerkte uren moet sturen naar een klant.

Asana: planningen maken

Hou je van planningen maken en wil je al je werkzaamheden verdelen over verschillende projecten? Dan is Asana een van de beste online tools. Je kunt verschillende borden aanmaken waar je taken op kunt zetten en deze inplannen in een kalender. Zo heb je altijd een mooi overzicht van de taken die je nog moet (of wilt) doen.

Een andere populaire tool om planningen mee te maken is Trello. Zelf heb ik deze ook even gebruikt tot ik Asana ontdekte. Zowel Asana als Trello kun je ook gebruiken om taken te verdelen binnen je team.

Google Keep: takenlijstjes

Ik ben een groot van van het verbeteren van je productiviteit en in het boek Grip van Rick Pastoor las ik een hele handige tip: zet al je gedachten (bijvoorbeeld: ik moet mijn collega nog bellen) op een takenlijst, want dan ben je ze kwijt en weet je zeker dat je er later iets mee gaat doen.

Ik gebruik hiervoor Google Keep. Het handige van deze tool is dat je verschillende lijstjes kunt maken, zo heb ik een lijstje voor mijn reisblog, een lijstje voor Locatieonafhankelijk.nl, maar ook een lijstje voor boodschappen. Een paar keer per week neem ik de lijstjes door, vink ik af wat ik meteen kan doen en plan ik de grote dingen in in mijn agenda. Heel overzichtelijk en je vergeet bijna niks meer. Google Keep werkt zowel goed op je laptop als op je telefoon.

Google Drive: opslag & documenten

Er staan aardig wat services van Google in deze lijst met handige tools voor ZZP’ers, want ik vind ze echt heel handig! Google Drive is het eerste wat ik ’s ochtends open. Hier staan alle documenten in die ik dagelijks gebruik. Het grote voordeel is dat je altijd toegang hebt tot je documenten omdat ze online staan opgeslagen. Dus als je laptop kapot gaat, ben je niets kwijt.

Google Drive is dan ook ideaal om te gebruiken als cloudopslag voor bijvoorbeeld je foto’s. Met de gratis versie krijg je 15GB opslag en je kunt deze voor een paar euro opwaarderen naar 100GB, 200GB of 1TB.

Google Calendar

Nog eentje van Google! Google Calender gebruik ik als mijn dagelijkse agenda. Hierin staan al mijn afspraken, verjaardagen en boekingen van bijvoorbeeld vliegreizen verschijnen hierin automatisch omdat ik hem heb gekoppeld aan mijn Gmail. Ideaal!

Hootsuite: inplannen van social media

Omdat ik niet elke dag te veel social media wil gebruiken, plan ik mijn posts voor Facebook en Instagram in via Hootsuite. Met de gratis versie kun je 30 posts inplannen. Handig en het scheelt enorm veel tijd.

Je kunt met Hootsuite ook Instagramposts inplannen, maar zelf vind ik daarvoor de app van Planoly handiger. Daarmee heb je namelijk meteen een mooi overzicht van je feed.

Ik ben nog op zoek naar een (betaalbare) planner waarmee ik echt al mijn accounts kan koppelen, dus als je nog tips hebt, dan hoor ik het graag!

Canva: makkelijk ontwerpen

Canva is echt fantastisch. Hiermee kun je heel veel mooie ontwerpen maken, ook als je zelf totaal niet handig bent in ontwerpen. Ik gebruik Canva voor het maken van Facebookbanners, pins voor Pinterest, mijn facturen en heb hier zelfs een ebook in gemaakt (kijk hier hoe je die gratis kunt krijgen).

Overigens heb ik onlangs ook Adobe Spark ontdekt, hiermee kun je ook ontzettend mooie afbeeldingen maken voor social media. Dit is echter een betaalde tool (onderdeel van een abonnement voor Adobe Lightroom).

LastPass: wachtwoordbeheer

Heb jij ook gigantisch veel accounts op heel veel websites en gebruik je veelal hetzelfde wachtwoord? Na het lezen van Komt een vrouw bij de hacker van Maria Genova was het voor mij wel duidelijk dat mijn wachtwoordbeleid een stuk beter moest worden.

Het is wat mij betreft dan ook een must om een passwordmanager te hebben en LastPass is fantastisch. Deze gratis online tool is een kluis voor al je (ingewikkelde) wachtwoorden en om hierin te komen heb je slechts een wachtwoord nodig. Zo is je online leven een stuk veiliger.

PayPal: (internationale) betalingen

PayPal is een handige gratis online rekening waarmee je wereldwijd kunt betalen (of op betaald kunt worden). Het is eenvoudig om je bankrekening of een creditcard te koppelen waardoor je veilig kunt betalen.

Grammarly: voor Engelstalige teksten

Soms schrijf ik voor mijn reisblog en social media teksten in het Engels en aangezien dat niet mijn moedertaal is, dan is het wel fijn om goede spellingscontrole te hebben. De beste tool daarvoor is Grammarly. Je kunt hierop inloggen en je teksten laten controleren, maar je kunt het ook als plugin gebruiken in je browser. Op deze manier worden teksten meteen gecheckt als je ze intikt op bijvoorbeeld Facebook. Handig!

Google Meet: videobellen

Veel mensen zijn enorm fan van Zoom als het gaat om videobellen, maar zelf gebruik ik liever Google Meet. Het handige hiervan is dat je vergaderingen kunt plannen (ze staan meteen in je Google Agenda) en ik heb eigenlijk nog nooit last gehad van storingen.

MailerLite

Er zijn verschillende online tools voor het versturen van nieuwsbrieven en ik heb ze (bijna) allemaal getest. Mijn favoriet is MailerLite. Het werkt supermakkelijk, er zijn mooie voorbeeldmailingen die je zo kunt aanpassen naar je eigen huisstijl en je kunt hier heel goed e-mailingen mee automatiseren. Met de gratis versie kun je tot 12.000 e-mails per maand sturen naar maximaal 1.000 contacten.

Wil je zien hoe zo’n mail via MailerLite eruit ziet? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en je krijgt er meteen eentje in je inbox.

Dit zijn mijn favoriete online tools, de meeste uit dit lijstje gebruik ik zelfs dagelijks! Welke online tools gebruik jij om je werk makkelijker te maken?

De foto bij dit artikel is van William Iven via Unsplash.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *