Passief inkomen

Wat is een passief inkomen en hoe kun je dit genereren?

Heb je wel eens gehoord van de term passief inkomen en wil je er meer over lezen? In dit artikel lees je wat een passief inkomen is en hoe je dit kunt genereren.

Passief inkomen betekenis

Een passief inkomen, dat klinkt heel mooi toch? Maar wat is het precies? Volgens Wikipedia is dit de betekenis van een passief inkomen:

Passive income is unearned income that is acquired automatically with minimal labor to earn or maintain. It is often combined with another source of income, such as a side job.

Een passief inkomen is dus echt anders dan een actief inkomen. Bij een actief inkomen krijg je geen geld meer zodra je stopt met werken, met een passief inkomen blijf je doorverdienen als je stopt met werken. Meestal doe je eerst een investering (dit kan in geld of in tijd zijn) en pluk je daar in de loop van de tijd de vruchten van.

Waarom wil je een passief inkomen?

Hoeveel uur werk je per week? En heb je genoeg tijd voor een sociaal leven en alles te doen wat je wilt doen? Werk je om te leven of leef je om te werken?

De meeste mensen die meer willen weten over een passief inkomen, hebben zichzelf ongetwijfeld wel eens deze vragen gesteld. Als je een passief inkomen weet te genereren, hou je meer tijd over voor je dierbaren en om leuke dingen te doen. Dus waarom zou je het niet proberen?

Passief inkomen genereren

Een passief inkomen genereren: 10 manieren

Wil je graag een passief inkomen genereren maar weet je niet hoe? Dit zijn een 10 manieren om een passief inkomen te genereren:

Sparen

Sparen is misschien wel de meest bekende vorm van een passief inkomen. Je zet je geld op een spaarrekening en aan het eind van het jaar krijg je de rente bijgeschreven. Helaas zijn de spaarrentes op dit moment extreem laag, maar alle beetjes helpen. En 0,20% over €10.000 is toch weer €20 waar je niks voor hoeft te doen.

Start met beleggen

Heb je er wel eens aan gedacht om te gaan beleggen? Het is makkelijker dan je denkt! Verdiep je eens in beleggen, bijvoorbeeld door dit boek te lezen. Hoewel de aandelenmarkt dagelijks schommelt, is er over een lange periode vooral een stijgende lijn te zien. Een extra voordeel is dat beleggen dividend (een percentage van de totale winst van het bedrijf) kan opleveren. En daar hoef je helemaal niets voor te doen!

Tip: Ik beleg via DeGiro en dat bevalt me erg goed. Het heeft een fijne app, zodat je makkelijk kunt checken hoe het ervoor staat. Wil je het ook eens proberen? Registreer je via deze link en ontvang €20 transactietegoed. Succes!

Begin een website

Heb je een passie voor schrijven? Dan is het misschien leuk om een website te beginnen en op die manier passief inkomen te genereren. Ja, het kost even tijd om een website op te zetten, maar als hij eenmaal loopt en je maandelijks een leuk aantal bezoekers mag verwelkomen, hoef je er niet zoveel meer naar om te kijken. Je kunt geld verdienen met een website door bijvoorbeeld affiliate marketing (als jij iets bestelt op Bol.com via deze link, dan krijg ik een kleine vergoeding) of advertenties.

Je huis verhuren

Heb je een mooi huis? Dan kun je er altijd voor kiezen om dit te verhuren en zelf ergens anders (en goedkoper) te gaan wonen. Je kunt ook denken aan tijdelijke verhuur, bijvoorbeeld via Airbnb of Booking.com. Check bij het verhuren van je huis wel eerst even wat de regels zijn in je gemeente en van je hypotheekverstrekker.

Een boek schrijven

Hou je veel van schrijven? Dan is het schrijven van een boek misschien eens iets dat je moet proberen! Het kost veel tijd om een boek te schrijven, maar als ie eenmaal af is, ontvang je geld voor ieder boek dat je verkoopt. Je hoeft niet perse een boek te schrijven dat in de winkels komt te liggen, je kunt het ook iets laagdrempeliger maken door bijvoorbeeld een ebook te schrijven over een onderwerp waar je veel vanaf weet.

Geef een online cursus

Weet je veel over een bepaald onderwerp? Dan is het misschien een optie om een online cursus op te zetten en die te verkopen. Het voordeel van een online cursus is dat je die maar een keer hoeft te maken en dan voor onbepaalde tijd kunt verkopen.

Start een YouTubekanaal

Om geld te verdienen op YouTube hoef je echt niet iedere dag een nieuwe vlog of video te uploaden. Je kunt ook geld verdienen door praktische “how to” video’s te maken. Ook dit is iets wat tijd kost om op te zetten, maar als je eenmaal genoeg abonnees hebt, dan kun je best leuk verdienen met advertenties.

Tip! Verdiep je eens in cashcow channels. Als je dit goed doet, dan kun je er vrij snel veel geld mee verdienen!

Verkoop je foto’s

Maak je graag foto’s en zou je daar wel eens wat meer mee willen doen? Je kunt je foto’s heel makkelijk verkopen. Dit kan bijvoorbeeld via Shutterstock, Adobe Stock of Werk aan de Muur. Zorg ervoor dat je kwalitatief goede foto’s maakt en regelmatig een aantal nieuwe uploadt.

Extra verdienen? Via Shutterstock kun je ook verdienen met grafische ontwerpen of video’s.

Een webshop starten

Een webshop beginnen lijkt veel werk (en dat is het vaak ook), maar als je het goed doet, kun je hier ook een goed passief inkomen mee genereren. Je hoeft niet perse fysieke producten te verkopen, maar je kunt ook denken aan digitale producten, bijvoorbeeld een planner of een ebook. Heb je geen zin om zelf een webshop te starten? Je kunt ook (digitale) producten verkopen via Etsy.

Verhuur je spullen

Heb je spullen die je niet zo vaak gebruikt maar waar andere mensen soms om staan te springen? Verhuur ze dan! Een goed voorbeeld is je auto, die kun je verhuren via Snappcar.

Is het echt zo makkelijk om een passief inkomen te genereren?

Nee. Om passief inkomen te genereren zal je echt wel wat moeten doen. Verdien je bijvoorbeeld door middel van een online cursus? Die zal je in de loop van de tijd echt wel eens moeten aanpassen en updaten, net als een e-book. En om te gaan beleggen heb je natuurlijk eerst een startkapitaal nodig (al hoeft dat niet meteen duizenden euro’s te zijn) en je moet je er ook even goed in verdiepen.

En bedenk ook: niet alle manieren van een passief inkomen zijn zonder risico’s. Als je bijvoorbeeld passief geld verdient door het verhuren van je huis en je kunt geen huurder vinden, dan moet je alsnog de vaste lasten betalen.

Maar als je het goed aanpakt, is een goed passief inkomen zeker niet onmogelijk.

Leer meer over een passief inkomen

Wil je meer lezen over een passief inkomen? Dan kan ik je deze boeken aanraden:

4-Hour Workweek – Timothy Ferriss

The $100 Startup – Chris Guillebeau

Wil je meer lezen over locatieonafhankelijk geld verdienen? Kijk dan ook ook eens op deze pagina vol tips over online geld verdienen.

De foto’s bij dit artikel zijn van Micheile Henderson via Unsplash.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *