Voordelen van thuiswerken - Mikey Harris - Unsplash

12 voordelen van thuiswerken

Thuiswerken, we doen het bijna allemaal. Het is vooral vervelend. Of toch niet? Dit zijn 12 voordelen van thuiswerken.

De voordelen van thuiswerken

Waarom zou je thuiswerken? Is thuiswerken goed of slecht? Dit zijn 12 voordelen van thuiswerken:

Je kunt zelf je werkplek inrichten

Het voordeel van thuiswerken is dat jij degene bent die je werkplek inricht. Maak je eigen thuiskantoor! Dat kan in een aparte ruimte zijn, of gewoon aan de keukentafel. Zet er alles neer wat je nodig hebt, zoals bijvoorbeeld pen & papier. Of hang een mooie poster op waar je inspiratie van krijgt als je ernaar kijkt. Jij bepaalt hoe je werkplek eruit ziet!

Je kunt werken waar je wilt

Als je thuiswerkt, ben je meestal locatieonafhankelijk, dus thuiswerken hoef je natuurlijk niet altijd thuis te doen! Heb je behoefte aan gezelschap? Zoek een gezellige co-werkplek. Heb je zin in lekkere koffie? In veel koffietentjes ben je welkom met een laptop. Heb je zin om buiten te werken? Gewoon doen! Zoek de werkplek die bij jou past.

Er zijn geen kledingvoorschriften

De meeste bedrijven hebben al geen kledingvoorschriften, maar wordt je toch wat gek aangekeken als je in je joggingbroek op kantoor aankomt. Als je thuiswerkt kun je aantrekken wat jij wil en waar je je lekker in voelt. Loop je het liefst naakt? Prima! Vergeet alleen niet om even iets aan te trekken als je met een collega of klant moet videobellen.

Je kunt eten & drinken wat je lekker vindt

Je hoeft geen koffie uit die vieze automaat op kantoor te halen en je lunch is ook niet beperkt tot het assortiment van de bedrijfskantine. Nee, als je thuiswerkt kun je gewoon zelf eten en drinken wat je lekker vindt. Je koffie tijdens kantooruren is vast nog nooit zo lekker geweest!

Je hebt geen reistijd

Dit is natuurlijk niet helemaal waar, want van je bed naar je thuiswerkplek is het meestal toch zeker zo’n 30 seconden lopen. Even zonder gekheid: weet je hoeveel tijd je bespaart door thuis te werken? En het scheelt zoveel frustraties! Geen files, volle treinen, fietsen in een zweterig regenpak. En je houdt meer vrije tijd over om leuke dingen te doen!

Je kunt je eigen tijd indelen

Ben jij een 9 tot 5 mens? Ik ken maar weinig mensen die op hun best zijn door precies van 9 tot 5 te werken. Zelf werk ik liever van 7 tot 3, ’s ochtends ben ik veel productiever en dan krijg ik zoveel meer gedaan! Dus ontdek op welk tijdstip jij het productiefst bent en plan daar je werkdag omheen.

Je kunt mensen ontvangen

Als je thuiswerkt, is het makkelijker om overdag mensen te ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan de loodgieter. En je bent natuurlijk altijd thuis om pakjes te ontvangen!

Je bent productiever

Wist je dat kans groot is dat je veel productiever bent als je thuiswerkt? Dit blijkt onder andere uit dit onderzoek over thuiswerken. Het is makkelijker om je te focussen omdat je niet continu afgeleid en gestoord wordt tijdens je werk. Je kunt eindelijk dingen afmaken!

Lees ook: Je productiviteit verhogen: zo doe je dat!

Voordelen van thuiswerken - Nathana Rebouças - Unsplash

Je kunt pauzeren wanneer je wilt

Omdat je je eigen tijd kunt indelen, kun je ook helemaal zelf bepalen wanneer (en hoe lang) je pauze neemt. Heb jij er baat bij om een lunchpauze te nemen van anderhalf uur zodat je naast eten ook een lange wandeling kunt maken? Doen! Of heb je genoeg aan een kwartier per twee uur? Het is eerst even wennen en uitproberen, maar je ontdekt vanzelf wat het beste is voor jouw productiviteit!

Je hebt minder ongemakkelijke gesprekken

Soms heb je van die gesprekken op kantoor die nogal ongemakkelijk zijn of helemaal niet goed uitkomen omdat je verder wilt gaan met je werk. Als je thuiswerkt vallen deze gesprekken over koetjes en kalfjes weg en daardoor ben je ook weer minder afgeleid. Heb je toch af en toe behoefte aan deze gesprekken? Plan een lunchwandeling in met een collega (dat kan ook gewoon telefonisch) en praat er op los!

Je kunt huishoudelijke klusjes tussendoor doen

Je hoeft alle huishoudelijke klussen echt niet bewaren tot het weekend als je thuiswerkt. Zit je vast en moet je even wat anders doen? Ga dan even stofzuigen. Het brengt je ongetwijfeld weer op nieuwe ideeën en je huis is meteen een stuk schoner.

Je kunt uitslapen

Doordat je geen reistijd hebt, hoef je minder vroeg op te staan. Voor de meeste mensen betekent dit zelfs dat ze geen wekker meer hoeven te zetten. En hoeveel fijner is het om op de staan op het moment dat je zelf ontwaakt in plaats van een wekker die je ruw uit je slaap haalt? Je dag begint zoveel beter!

De nadelen van thuiswerken

Natuurlijk heeft thuiswerken niet alleen maar voordelen. Er zijn ook een paar nadelen aan thuiswerken:

Je kunt lichamelijke klachten krijgen

Op kantoor heb je natuurlijk een bureaustoel die je op maat kunt afstellen en als je geluk hebt, heb je ook een bureau dat je in hoogte kunt verstellen. Thuis heb je dat waarschijnlijk niet en zal je merken dat je na een lange werkdag aan de keukentafel toch wat last hebt van je rug en je nek. Vervelend!

Het kan eenzaam zijn

Als je dol bent op je collega’s en de hele dag met ze praat, kan het best wel omschakelen zijn om thuis te werken. Zeker als je alleen woont (of met een partner die niet thuiswerkt) kun je je op gegeven moment best wel eenzaam voelen.

Het is minder makkelijk om te sparren met collega’s

Even bij je collega langslopen is wat lastiger als je thuiswerkt en je wilt ook niet de hele tijd (video)bellen voor een korte vraag.

Werk en privé lopen door elkaar

Thuis is thuis en werk is werk, dat was mijn mantra jarenlang, tot ik thuis moest werken vanwege corona. En dat was wel even schakelen! Wanneer werk je en wanneer heb je vrije tijd? Moet je altijd bereikbaar zijn en je mail checken of mag je om vijf uur je laptop dichtdoen? Als je thuiswerkt lopen werk en privé heel snel door elkaar. Al helemaal als je kinderen hebt, want die hebben natuurlijk geen werktijden.

Lees ook: 10 tips voor een goede balans tussen werk en privé

Werk en prive lopen soms door elkaar als je thuiswerkt

Onmisbaar voor je thuiswerkkantoor

Als je vaker thuiswerkt, is het handig om thuis je werkplek goed in te richten. Wat is handig om te hebben voor je thuiswerkkantoor?

Een goede bureaustoel – dit is zoveel beter voor je rug.

Werk je met een laptop? Dan is een laptopstandaard ook heel fijn om te hebben.

Een losse muis en een toetsenbord. Hoe ergonomischer hoe beter.

Hoe kun je nog beter thuiswerken?

Thuiswerken of locatieonafhankelijke werken komt steeds vaker voor. Hoe haal je het beste uit je dag? Sinds 2020 werk ik locatieonafhankelijk. De ene keer in mijn kantoor aan huis, de andere keer in een koffietentje op Gran Canaria en ook wel eens in een co-working space in Zwitserland. Elke week is anders! Op deze website deel ik meer over mijn locatieonafhankelijke levensstijl en vertel ik je hoe het makkelijker kan. Je vind het misschien ook leuk om deze blogs te lezen:

De foto’s bij dit artikel zijn van Mikey Harris, Nathana Rebouças en Standsome Worklifestyle via Unsplash.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *