Wat is een digital nomad

Wat is een digital nomad? Kan iedereen digital nomad worden?

De term digital nomad komt regelmatig voorbij op deze website. Maar wat is een digital nomad? Lees nu het antwoord op deze vraag.

Definitie van een digital nomad

Digital nomad is een populaire term en in het Nederlands te vertalen als digitale nomade. Wat is een digital nomad? Wikipedia hanteert deze definitie:

Digitale nomaden zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatieonafhankelijk uit te voeren. Ze leven een “nomadisch” bestaan door veel te reizen en op die manier gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen. Doordat een degelijke internetverbinding slechts een van de weinige noodzakelijkheden is voor hun beroep, kunnen ze vrijwel vanaf elke plek werken. Dit kan vanuit eigen huis zijn, maar ook vanuit bijvoorbeeld internetcafés, bibliotheken, coworkingplekken of hotelkamers.

Bron: Wikipedia

Als je naar deze definitie kijkt vallen er een paar dingen op:

 • Digital nomads kunnen locatieonafhankelijk werken
 • Ze hebben een flexibele manier van geld verdienen
 • Digital nomads reizen veel
 • Een internetverbinding is noodzakelijk want ze voeren hun werk online uit

Locatieonafhankelijk werken

Als digital werk je waar je maar wilt. Je hoeft niet elke dag naar hetzelfde kantoor om achter je bureau te gaan zitten. Je werkt waar je maar wilt. En dat kan, want het enige wat je nodig hebt voor je werk is een (stabiele) internetverbinding.

Locatieonafhankelijk leven

Niet alleen werk je locatieonafhankelijk als digital nomad, je hele leven is locatieonafhankelijk. De meeste digital nomads reizen veel. De ene maand werken ze vanuit een villa in Bali, dan vanuit Boedapest of vanuit de Algarve in Portugal. Digital nomads leven op de plek waar ze op dat moment willen wonen en hebben geen vaste woonplaats.

Online geld verdienen

Vrijwel alle digital nomads verdienen hun geld door online werkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Online marketing
 • Dropshipping
 • Blogger
 • Virtueel assistant (VA)
 • Taaldocent

Digital nomad banen: hoe verdien je geld als digital nomad?

Veel digital nomads hebben niet perse een manier waarmee ze hun geld verdienen, het is vaak een combinatie van meerdere beroepen en functies.

Waar werk je als digital nomad?

Als digital nomad werk je waar je maar wilt! Het belangrijkste is een goede internetverbinding. De ervaring leert dat de meeste digital nomads werken op deze plekken:

 • Co-working werkplekken
 • Koffietentjes
 • Thuis (dit kan ook een tijdelijke woning zijn, bijvoorbeeld een Airbnb)
Wat is een digital nomad

Wat heb je nodig als digital nomad?

Als digital nomad kom je al een heel eind met een laptop en een goede internetverbinding. Wat je nodig hebt als digital nomad hangt er nogal vanaf wat je precies doet. Ben je fotograaf? Dan heb je uiteraard ook een goede camera en andere camera-benodigdheden nodig. Geef je online yogalessen? Dan is een goede webcam ook een must.

Paklijst voor digital nomads: dit neem je mee om locatieonafhankelijk te werken

Is een leven als digital nomad geschikt voor iedereen?

Wil je een eerlijk antwoord? Nee, een leven als digital nomad is niet geschikt voor iedereen. Een leven als digital nomad lijkt een droom, zo met je laptop op het strand. Maar je komt er al snel achter dat zand slecht is voor je laptop en je toch ook wel echt hard moet werken en niet alleen vakantie kunt vieren. Ook moet je goed kunnen omgaan met tegenslag en jezelf kunnen motiveren.

Een leven als digital nomad is niks voor jou (als je deze eigenschappen hebt)

Denk je dat een leven als digital nomad wel echt iets voor je is of wil je het gewoon even proberen? Je komt er alleen maar achter door het te doen!

Hoe begin je als digital nomad?

Begin met kleine stapjes. Kijk bijvoorbeeld eens of je het werk wat je nu doet locatieonafhankelijk kunt doen. Ga eens een middag werken in een koffietentje of meld je aan voor een Facebookgroep om andere digital nomads te ontmoeten. En als je denkt dat het echt iets is wat je wilt, dan moet je gewoon in het diepe springen en het proberen. Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Ik hoop dat dit artikel je een antwoord heeft gegeven op de vraag “Wat is een digital nomad?” Heb je nog aanvullende vragen, kijk eens rond op deze website of stuur een e-mail naar jacoba@locatieonafhankelijk.nl

De foto’s bij dit artikel zijn van Ostap Senyuk en Steve Halama via Unsplash.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *