Wat voor soorten blogs zijn er_ Ideeën voor het starten van een blog

Wat voor soorten blogs zijn er? 8 ideeën voor een blog

Bloggen is een populaire manier om online geld te verdienen. Waar moet je aan denken en wat voor soorten blogs zijn er? Een artikel vol tips en inspiratie!

Lijkt het je leuk om te gaan bloggen?

Bloggen is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Het is een geweldige manier om je gedachten, kennis en expertise te delen met de wereld. Of je nu een hobby hebt waar je gepassioneerd over bent, of een expert bent in een bepaald vakgebied, bloggen biedt talloze mogelijkheden om je stem te laten horen en anderen te inspireren.

Natuurlijk is het ook leuk dat je met bloggen geld kunt verdienen! Als je het goed doet, kun je er zelfs je baan van maken. Maar dan zal je eerst moeten beginnen. En dat start bij het kiezen van een type blog.

In deze blogpost ga ik het hebben over verschillende soorten blogs die je kunt starten. Ik zal elk type blog beschrijven, inclusief de voordelen en nadelen ervan. Hopelijk zal dit je helpen bij het kiezen van het juiste type blog dat past bij jouw interesses en doelen.

Wat voor soorten blogs zijn er? 8 types

Je kunt een blog beginnen over alles wat je maar wilt. Toch zijn er een paar type blogs populairder dan andere. Een overzicht.

1. Persoonlijke of lifestyle blog

Een persoonlijke blog (ook wel lifestyle blog genoemd) is perfect voor mensen die graag hun dagelijkse leven willen delen met anderen. Je kunt schrijven over je ervaringen, reizen, hobby’s of gewoonweg over alles wat je bezighoudt. Het grootste voordeel van een persoonlijke blog is dat je volledige vrijheid hebt in wat je wilt delen en hoe vaak je wilt posten, je zit dus niet aan een bepaald onderwerp vast.

Voordelen van een persoonlijke blog

 • Inspiratie en motivatie: Persoonlijke ontwikkelingsblogs dienen als een bron van inspiratie en motivatie voor lezers die op zoek zijn naar positieve veranderingen in hun leven.
 • Diepgaande inzichten: Bloggers delen vaak persoonlijke ervaringen, successen en mislukkingen, waardoor lezers waardevolle inzichten krijgen in de reis van zelfontwikkeling.
 • Makkelijk om een community op te bouwen: Deze blogs trekken een betrokken gemeenschap aan van mensen die streven naar persoonlijke groei. Het delen van ervaringen creëert een gevoel van verbondenheid.
 • Diverse onderwerpen: Persoonlijke ontwikkelingsblogs behandelen een breed scala aan onderwerpen, waaronder mindfulness, productiviteit, zelfliefde en professionele groei.

Nadelen van een persoonlijke blog

 • Subjectiviteit: Omdat persoonlijke ontwikkelingsblogs vaak gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen, kunnen ze subjectief zijn. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor iedereen.
 • Oververzadigde markt: Het genre is populair, wat betekent dat de markt verzadigd kan zijn. Het kan een uitdaging zijn om op te vallen tussen de vele blogs.
 • Gevoeligheid van onderwerpen: Sommige onderwerpen binnen persoonlijke ontwikkeling zijn gevoelig. Bloggers moeten voorzichtig zijn om respectvol en verantwoordelijk om te gaan met dergelijke onderwerpen.

Voorbeelden van persoonlijke blogs

Lijkt het je wel wat om een persoonlijke blog te starten en ben je op zoek naar voorbeelden? Dit zijn er een paar:

 • SoChicken: broeden op een leuker leven – Staat vooral in het teken van zelfontwikkeling.
 • Lisanne Leeft – Lisanne is lange tijd ernstig ziek geweest en deelt op haar blog dagelijkse beslommeringen, die voor haar heel bijzonder zijn. Heel persoonlijk en inspirerend.

2. Modeblog

Als mode jouw passie is, kun je overwegen om een modeblog te starten. Je kunt outfitinspiratie delen, trends bespreken, beautytips geven en nog veel meer. Er is altijd genoeg materiaal is om over te schrijven, omdat de modewereld voortdurend verandert.

Voordelen van een modeblog

 • Creatieve uitlaatklep: Een modeblog biedt een creatieve ruimte waar je jouw persoonlijke stijl kunt uiten, trends kunt verkennen en nieuwe combinaties kunt creëren.
 • Samenwerkingen met merken: Succesvolle modebloggers kunnen samenwerken met kleding- en lifestylemerken, wat kan leiden tot betaalde samenwerkingen en gratis producten.
 • Community building: Modeblogs trekken vaak een betrokken lezerspubliek aan dat geïnteresseerd is in mode. Dit creëert een community die jouw stijl waardeert en met elkaar in contact staat.
 • Professionele kansen: Een goed onderhouden modeblog kan leiden tot professionele kansen zoals modellenwerk, stylingopdrachten of zelfs bijdragen aan modepublicaties.

Nadelen van een modeblog

 • Competitieve markt: De modeblogmarkt is competitief en verzadigd. Het kan moeilijk zijn om op te vallen tussen talloze andere modeblogs.
 • Constante vernieuwing: Mode is constant in beweging, wat betekent dat je regelmatig nieuwe content moet produceren om relevant te blijven. Dit vergt toewijding en creativiteit. Bovendien zijn je oudere blogs dan snel achterhaald.
 • Investering in kleding en apparatuur: Het onderhouden van een modeblog kan duur zijn, vooral als het inhoudt dat je regelmatig nieuwe kleding moet aanschaffen en investeren in hoogwaardige fotografieapparatuur.
 • Beeldgericht: Modeblogs zijn sterk afhankelijk van visuele content. Als beeldmateriaal niet van hoge kwaliteit is, kan dit de aantrekkingskracht verminderen.

Voorbeelden van een modeblog

Hoe ziet een modeblog eruit? Die heb je natuurlijk in alle soorten en maten. Een paar voorbeelden:

 • Fashionchick is een van de bekendste Nederlandse modeblogs. Je kunt hier niet alleen lezen over de laatste modetrends, maar ook flink shoppen.
 • Leonie Hanne heeft een persoonlijke blog en is daarnaast erg groot op social media.

3. Reisblog

Als je een avontuurlijke geest hebt en graag nieuwe plekken ontdekt, dan is een reisblog iets voor jou. Met een reisblog kun je anderen inspireren en informeren over je reiservaringen, beste bestemmingen, tips en nog veel meer. Zelf ben ik in 2013 begonnen met mijn reisblog en ruim 10 jaar later werk ik hier nog steeds met plezier aan. Er is altijd wel iets om over te schrijven, er is zoveel te ontdekken in de wereld!

Lees ook: Reisblogger worden? Tips & een handig stappenplan

De voordelen van een reisblog

 • Inspirerende reisverhalen: Reisblogs bieden een platform om inspirerende reisverhalen te delen, waardoor lezers worden meegenomen op virtuele reizen naar verschillende bestemmingen.
 • Praktische reistips: Bloggers delen vaak praktische tips, aanbevelingen en reisroutes, wat waardevol is voor lezers die hun eigen reizen plannen. Het zijn vaak artikelen die jarenlang blijven scoren.
 • Fotografische schoonheid: Reisblogs gaan vaak hand in hand met prachtige foto’s. Het delen van visueel aantrekkelijke beelden kan lezers aantrekken en inspireren.
 • Samenwerkingen met reismerken: Succesvolle reisbloggers kunnen samenwerken met reisgerelateerde merken en toerismeorganisaties, wat kan leiden tot gesponsorde reizen en samenwerkingen. Zelf heb ik afgelopen jaar een aantal geweldige persreizen gemaakt, zo ben ik in Jordanië, Polen, Spanje en Zwitserland geweest, allemaal dankzij mijn reisblog.

De nadelen van een reisblog

 • Competitieve niche: De reisblogmarkt is competitief, met veel bloggers die over hun avonturen schrijven. Het kan een uitdaging zijn om op te vallen.
 • Financiële uitdagingen: Reizen is niet goedkoop en je zal het toch echt moeten doen als je een reisblog wilt beginnen. Financiering kan een uitdaging zijn, vooral in het begin van je blogreis.
 • Tijd en consistentie: Het bijhouden van een reisblog vereist tijd en consistentie. Het kan lastig zijn om regelmatig content te produceren, vooral tijdens reisperiodes.

Voorbeelden van een reisblog

Er zijn alleen al in Nederland honderden reisblogs, meer dan genoeg voorbeelden. Veel reisblogs hebben een bepaalde insteek, of ze schrijven over een bepaalde regio of een specifieke activiteit.

 • Op reis met Co – Natuurlijk kan ik het niet laten om mijn eigen blog even te noemen. Mijn focus ligt vooral op soloreizen en wandelen, maar ik behandel nog veel meer onderwerpen. Ik vind teveel dingen leuk, haha!
 • We Are Travellers – Een van de grootste reisblogs in Nederland met verschillende bloggers die hun reisverhalen, tips en avonturen delen.

4. Foodblog

Hou je van koken? Dan is een foodblog misschien wel iets voor jou! Hier kun je recepten delen, culinaire tips geven en alles bespreken wat met eten te maken heeft.

Voordelen van een foodblog

 • Creatieviteit: Foodblogs bieden een platform voor creatieve expressie, waar bloggers hun liefde voor koken en eten kunnen delen via recepten, foto’s en verhalen.
 • Community building: Foodblogs trekken een betrokken gemeenschap aan van foodies die houden van koken en nieuwe smaken ontdekken. Het delen van recepten creëert interactie en betrokkenheid.
 • Samenwerkingen met voedingsmerken: Succesvolle foodbloggers kunnen samenwerken met voedingsmerken, supermarkten en keukenapparatuurbedrijven, wat kan leiden tot gesponsorde inhoud en productpromoties.
 • Recepten en kooktips: Bloggers delen vaak gedetailleerde recepten en handige kooktips, waardoor lezers nieuwe vaardigheden kunnen leren en geïnspireerd raken om zelf te koken.

Nadelen van een foodblog

 • Competitieve niche: De foodblogmarkt is competitief, met een overvloed aan blogs die concurreren om aandacht. Het kan een uitdaging zijn om je te onderscheiden.
 • Intensieve fotografie: Hoogwaardige foto’s zijn vaak essentieel voor foodblogs. Het vergt tijd en vaardigheid om aantrekkelijke en smakelijke beelden te produceren.
 • Niche: Om sneller succes te krijgen is het verstandig om je te specialiseren in een bepaalde niche, bijvoorbeeld in specifieke diëten, keukens of ingrediënten. Hier kan soms minder over te schrijven zijn en daardoor een beperking vormen voor diversiteit in content.
 • Kosten en tijd: Het uitproberen en fotograferen van recepten kan kostbaar zijn. Daarnaast vergt het schrijven en opstellen van content tijd en toewijding.

Voorbeelden van een foodblog

Foodblogs zijn er in alle soorten en maten en er zijn ontzettend veel verschillende niches te vinden.

 • Stamppotmaandag – Een website over stamppotten is heel specifiek, maar het werkt! Er zijn meer dan genoeg recepten voor te vinden.
 • Chicks Love Food – Elise Gruppen en Nina de Bruijn delen op Chicks Love Food snelle, makkelijke en lekkere recepten.
Lekker eten hoort bij een foodblog

5. Technologieblog

Als je een passie hebt voor technologie en altijd op de hoogte wilt blijven van de nieuwste gadgets, dan is een technologieblog iets voor jou. Hier kun je reviews schrijven, nieuws delen en tips geven over alles wat met technologie te maken heeft.

Voordelen van een technologieblog

 • Innovatie delen: Technologieblogs bieden een platform om de nieuwste technologische innovaties, gadgets en software te delen. Bloggers kunnen de lezers op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.
 • Productreviews: Technologiebloggers kunnen diepgaande productreviews bieden, waardoor lezers geïnformeerde beslissingen kunnen nemen bij het kopen van nieuwe technologische apparaten.
 • Community van tech enthousiastelingen: Technologieblogs trekken een gemeenschap van techliefhebbers aan. Het delen van kennis, tips en ervaringen creëert een betrokken lezerspubliek.
 • Samenwerkingen met tech merken: Succesvolle technologiebloggers kunnen samenwerken met techbedrijven, wat kan leiden tot gesponsorde inhoud, productlanceringsevenementen en zelfs het testen van prototypes.

Nadelen:

 • Snel veranderend landschap: Technologie evolueert snel, wat betekent dat bloggers constant up-to-date moeten blijven om relevante content te bieden. Het vergt een voortdurende inzet voor onderzoek.
 • Technisch begrip: Het begrijpen van technische details en complexe concepten is essentieel. Het kan een uitdaging zijn om deze informatie op een toegankelijke manier aan lezers over te brengen.
 • Hardware- en software-investeringen: Het testen van nieuwe gadgets en software vereist investeringen in hardware en software, wat financieel belastend kan zijn.
 • Sterke concurrentie: Je kunt veel geld verdienen met een technologieblog en daarom is de markt voor technologieblogs erg competitief. Het kan moeilijk zijn om op te vallen tussen andere blogs die vergelijkbare informatie delen.

Voorbeelden van Nederlandse Technologieblogs

Waar kun je aan denken bij een technologieblog? Een paar voorbeelden:

 • Tweakers is een Nederlandse technologiecommunity en blog die zich richt op hardware, software, en consumentenelektronica. Het biedt reviews, nieuws en een actief forum.
 • Bright is een techblog die zich richt op de nieuwste technologische trends, gadgets en innovaties. Het biedt ook videocontent en interviews met experts.

6. Fitness- en gezondheidsblog

Een fitness- en gezondheidsblog is perfect als je een passie hebt voor een gezonde levensstijl en anderen wilt inspireren om fit te worden. Je kunt workouts delen, gezonde recepten aanbieden, tips geven over gezondheid en nog veel meer.

Voordelen van een fitness- en gezondheidsblog

 • Motivatie en inspiratie: Fitness- en gezondheidsblogs bieden lezers motivatie en inspiratie om actiever te leven en gezondere keuzes te maken.
 • Workout- en voedingstips: Bloggers kunnen effectieve workout-routines en voedingstips delen, waardoor lezers praktische begeleiding krijgen voor hun fitnessreis.
 • Community: Deze blogs trekken een gemeenschap van gelijkgestemde mensen aan die hun ervaringen, successen en uitdagingen delen, wat een ondersteunende omgeving creëert.
 • Samenwerkingen met gezondheidsmerken: Succesvolle fitnessbloggers kunnen samenwerken met gezondheids- en fitnessmerken, wat kan leiden tot gesponsorde inhoud en productpromoties.

Nadelen van een fitness- en gezondheidsblog

 • Persoonlijke Verantwoordelijkheid: Gezondheidsadviezen moeten met zorg worden verstrekt, aangezien het belangrijk is om rekening te houden met de unieke behoeften en gezondheidsomstandigheden van lezers.
 • Toename van Concurrentie: De populariteit van fitness- en gezondheidsblogs betekent dat de concurrentie groot is. Het is een uitdaging om originele content te bieden en op te vallen.
 • Voortdurende Educatie Nodig: Om lezers van nauwkeurige en actuele informatie te voorzien, moeten bloggers voortdurend hun kennis over fitness en gezondheid bijwerken.
 • Balans in Content: Het is belangrijk om een gebalanceerde benadering te hebben en niet te focussen op uiterlijke resultaten, maar ook op de algehele gezondheid en welzijn.

Voorbeelden van een fitness- en gezondheidsblog

Hoe ziet een fitness- en gezondheidsblog er uit? Een paar voorbeelden:

 • Fitgirlcode richt zich op het inspireren van vrouwen om een gezondere levensstijl te leiden. Het biedt workouts, recepten en motiverende verhalen.
 • I Love Health – Daisy deelt op I Love Health haar passie voor een gezonde levensstijl. De blog bevat recepten, workouts en lifestyletips.
Locatieonafhankelijk sporten - de leukste workouts op YouTube

7. Financiële blog

Als je een expert bent op het gebied van financiën, dan kan een financiële blog perfect voor jou zijn. Hier kun je tips geven over sparen, beleggen, budgettering en nog veel meer.

Voordelen van een financiële blog

 • Financiële educatie: Financiële blogs bieden lezers waardevolle informatie en educatie over geldzaken, investeringen, sparen en budgetbeheer.
 • Investeringstips: Bloggers kunnen diepgaande analyses en investeringstips delen, waardoor lezers hun financiële doelen kunnen bereiken en slimme investeringsbeslissingen kunnen nemen.
 • Actualiteit en trends: Financiële blogs houden lezers op de hoogte van de laatste economische trends, beleidsveranderingen en marktontwikkelingen.
 • Samenwerkingen met financiële dienstverleners: Succesvolle financiële bloggers kunnen samenwerken met banken, beleggingsplatforms en financiële dienstverleners, wat kan leiden tot gesponsorde inhoud en affiliate marketing.

Nadelen van een financiële blog

 • Verantwoordelijkheid bij advies: Het verstrekken van financieel advies brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Bloggers moeten voorzichtig zijn en hun lezers waarschuwen dat advies algemeen van aard is en niet persoonlijk.
 • Marktvolatiliteit: Financiële markten zijn volatiel en kunnen snel veranderen. Bloggers moeten zich bewust zijn van de risico’s en hun lezers realistische verwachtingen bieden.
 • Continu bijleren: Om relevante en nauwkeurige informatie te delen, moeten financiële bloggers voortdurend hun kennis over financiële zaken bijwerken.
 • Balans in risicobeheer: Het is belangrijk om een gebalanceerde benadering te hebben, waarbij de nadruk niet alleen ligt op potentieel hoge rendementen, maar ook op risicobeheer en financiële stabiliteit.

Voorbeelden van een financiële blog

Waar moet je aan denken bij een financiële blog? Een paar leuke voorbeelden:

 • PorteRenee richt zich op geldzaken, financiële vrijheid en bewuste consumptie. De blog biedt praktische tips en persoonlijke ervaringen.
 • De Kleine Kapitalist deelt tips en strategieën voor beleggen en financiële planning, gericht op particuliere beleggers.
Passief inkomen

8. Nicheblog

Een nicheblog is gericht op een specifieke doelgroep of interessegebied. Dit kan variëren van reizen met huisdieren tot interieurontwerp met gerecyclede materialen.

De voordelen van een nicheblog

 • Specifieke focus: Nicheblogs bieden diepgaande informatie over een specifiek onderwerp, waardoor ze waardevol zijn voor lezers die zeer geïnteresseerd zijn in dat gebied.
 • Betrokken gemeenschap: Nicheblogs hebben vaak een betrokken lezersgemeenschap met gedeelde interesses. Dit kan resulteren in meer interactie en discussie binnen de community.
 • Mogelijkheden voor samenwerking: Omdat nicheblogs zich op een specifiek publiek richten, kunnen ze samenwerken met merken en bedrijven die zich ook op dat publiek richten.
 • Unieke identiteit: Nicheblogs hebben de kans om een unieke identiteit en stem te ontwikkelen, waardoor ze opvallen in de blogosfeer.

De nadelen van een nicheblog

 • Beperkter publiek: Nicheblogs hebben vaak een kleiner publiek omdat ze zich op een specifieke doelgroep richten. Hierdoor kunnen ze minder bekendheid krijgen dan algemene blogs.
 • Beperkte onderwerpen: Omdat nicheblogs zich concentreren op één onderwerp, kan het uitdagend zijn om voortdurend nieuwe en relevante content te produceren.
 • Mogelijk oinancieel uitdagend: Het kan moeilijker zijn voor nicheblogs om financieel succesvol te zijn, vooral als het onderwerp niet breed genoeg is om veel lezers of adverteerders aan te trekken.
 • Verandering in interesses: Het risico bestaat dat het specifieke onderwerp van de nicheblog na verloop van tijd minder populair wordt, waardoor het moeilijk wordt om de interesse van het publiek vast te houden.

Hoe kies je voor welke soort blog je gaat?

Nu heb je 8 verschillende soorten blogs gezien. Er zit er vast wel eentje bij die je aanspreekt. Bij het kiezen van het juiste type blog is het belangrijk om rekening te houden met je eigen interesses, kennis en doelen.

Een succesvolle blogger worden kost tijd, dus je moet echt gemotiveerd zijn om lang met een onderwerp bezit te zijn. Vraag jezelf af waar je gepassioneerd over bent en wat je graag wilt delen met anderen. Overweeg ook de voordelen en nadelen van elk type blog en hoeveel tijd, moeite en eventuele kosten ermee gemoeid zijn.

Onthoud dat het belangrijk is om authentiek te blijven en inhoud te creëren die waardevol is voor jouw lezers. Kies een onderwerp waarvan je denkt dat het jouw publiek zal aanspreken en wees consistent in het publiceren van nieuwe berichten.

Meer blogtips

Zelf blog ik al meer dan 10 jaar en ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel geleerd over bloggen. Inmiddels trekken mijn blogs maandelijks tienduizenden bezoekers en kan ik er zelfs van leven. Zou jij meer willen weten over bloggen? De komende tijd zal ik op deze website veel tips delen. Je kunt beginnen met lezen van deze artikelen:

Veel succes met het starten van jouw eigen blog!

De foto boven dit artikel is van Marvin Meyer via Unsplash.

Vergelijkbare berichten